• 29-07-2022 12:48

BEÜ Kampüsünde Arıcılık İşletmesi Kuruldu

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri (BEBAP) koordinasyon birimi tarafından Rahva bölgesindeki kampüs alanında “Arıcılık İşletmesi” kuruldu.

BEÜ Kampüsünde Arıcılık İşletmesi Kuruldu

BEÜ Kampüsünde Arıcılık İşletmesi Kuruldu

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Bilimsel Araştırma Projeleri (BEBAP) koordinasyon birimi tarafından Rahva bölgesindeki kampüs alanında “Arıcılık İşletmesi” kuruldu.

Nisan ayında çalışmalara başlanan ve kurulan BEÜ Arıcılık İşletmesi’nin açılışı, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Bitlis Tarım İl Müdürü Rıfat Çelik, Bitlis Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Medeni Avci ile davetliler gerçekleştirildi.

Açılış kurdelesini kesen Rektör Elmastaş, misafirler ile birlikte kovandan ilk bal peteğini alarak hatıra fotoğrafı çektirdi. Daha sonra misafirlere ikram edilen bal hakkında açıklama yapan Rektör Elmastaş, “evet bugün arılık alanımızın açılışını yaptık. Biliyorsunuz, Bitlis arıcılıkta ve balda önemli bir noktada yer alıyor. Bitlis’in en meşhur ve en iyi ürünü nedir diye sorulduğunda Bitlis balı diyoruz. Evet, gerçekten çok kaliteli balları var. Fakat, bunu biz yıllardır belli bir standarda getirip pazarlayamadık, sunumunu yapamadık. Daha önceleri bazı kurumlar ile sivil toplum kuruluşları bu yönde çalışmalar yapmış, ancak bir sonuca gidilememiş. Biz üniversite olarak Bitlis balının tanıtılması noktasında böyle bir başlangıç yaptık ve bugün bu açılışını yaptığımız arılık alanı BEBAP birimimizin desteği ile ortaya çıktı” diye konuştu.

Amaçlarının bal üretmek değil, üretilecek balın daha çok araştırma amaçlı olduğunu söyleyen Rektör Elmastaş, “şuanda ürün ortaya da çıkmaya başladı ve tabi burada amacımız Bitlis’te bal üretmek değil burada üreteceğimiz bal daha çok araştırma amaçlı, ARGE amaçlı. Burada üretilen balları kendi laboratuarımızda analiz ederek, bunun tanıtımını yapmak istiyoruz. Bu proje kapsamında 50 adet kovan alındı ve bu sene 50 kovan ile başladık. Ayrıca, Orman Bölge Müdürümüz Muhammed Salih Çetiner beyden bugün bir söz aldık. Sonbahar ayında burada bir arı ormanı da oluşturacağız ve daha sağlam bir şekilde İnşallah bu arılık alanını geliştireceğiz. Bu noktada Bitlis balı için üniversite olarak bir lokomotif görevi görmek istiyoruz. İnşallah hem üniversitemiz için, hem de Bitlis için faydalı olur. İnşallah bu bir başlangıçtır, süreci hızlı bir şekilde devam ettirip burada gerekli olan analizlerin en iyi bir şekilde çıkmasını umut ediyoruz” dedi.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner ise, “Orman Genel Müdürlüğü her yıl bizlere her ilde bal ormanları tesis edip, kendi arıcılığı teşvik edip, insanların ekonomik hayat standartları iyileşsin diye, geçim kaynaklarına destek olsun diye, bal ormanları tesis ediyoruz. Ayrıca orman köylülerini kalkındırmak içinde fehim arıcılık anlamında arılı kovan dağıtıyoruz. Bizlerde orman müdürlüğüne kayıtsız kalmadık bir bal ormanı tesis edelim diyince bizde sayın hocam ile derhal kovanları tesis edip hazırladık” diye konuştu.

Bitlis Tarım İl Müdürü Rıfat Çelik de, “Bitlis ili arıcılıkta Türkiye’de önemli bir yerdedir. 252 bin adet arı kovanı ile 9’uncu sıradadır. Bunu 90 bin adeti kara kovandır, 160 bin adeti fehim kovandır. Bitlis il genelinde her sene 2 bin tondan fazla bal üretimi yapılmaktadır. 400 tondan fazlada kara kovan balı üretimi yapılmaktadır” dedi.


Kaynak: Bitlis Bülten / Editör: Kübra Açar

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim