BEÜ’de 'Hak Arayışı Yolları' adlı panel düzenlendi
Bitlis Eren Üniversitesi'nde (BEÜ) Ombudsmanlık Öğrenci Topluluğu ve Kamu Denetçiliği Kurumu işbirliğinde “Türkiye’de Hak Arayışı Yolları” adlı panel düzenlendi.
Panel öncesi Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ı makamında ziyaret etti. Sohbet şeklinde gerçekleşen ziyaretin ardından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’na geçildi.
10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen panele, Kamu Denetçisi Kalkan, Bitlis Cumhuriyet Baş Savcısı Murat Dilsiz ve Avukat Muaz Ergezen panelist olarak katıldı.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, Ombudsmanlık Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Metin Işık’ın açılış konuşmasıyla başladı.
Konuşmasına programa katılanları selamlayarak başlayan Ombudsmanlık Öğrenci Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Işık, 10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle böyle bir etkinlik düzenlediklerini belirtti.
Kamu Denetçiliği kurumunun 2012 yılında kurulduğunu ifade eden Işık şunları söyledi;
“Kamu Denetçiliği Kurumu kurulduktan kısa bir süre sonra hak arayışının önemli bir kurumu haline gelmiştir. Bunun en önemli nedeni kurumun kendisini yalnızca şikâyetleri karara bağlamakla sınırlı kılmamış olmasıdır. Kamu Denetçiliği Kurumu, çalıştay, sempozyum ve panel gibi etkinliklerle bilinirliğini ve görünürlüğünü giderek arttırmakta, bilimsel dergiler aracılığıyla da kamu denetçiliğine ilişkin teorik, tarihsel ve pratik bilgi alanlarının her birine katkı sağlamaktadır. Üniversitelerde ise, öğrenci toplulukları aracılığıyla hak arayışı olgusunu yaygınlaştırmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda, 2017 yılında Kamu Denetçiliği Kurumu talebiyle üniversitemizde kurulan Ombudsmanlık Topluluğu, yapmış olduğu çeşitli etkinliklerle kurumun evrensel hedeflerine katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda bugün burada üniversitemizin desteğiyle Ombudsmanlık Topluluğumuz tarafından düzenlenen “Türkiye’de Hak Arayışı Yolları” konulu panelin de bu amaçlara hizmet edecek şekilde verimli geçmesini ümit ediyor, hepinizi saygı ve sevgilerimle selamlıyorum.”
10 Aralık İnsan Hakları Günü münasebetiyle düzenlenen panelin başarılı geçmesi temennisinde bulunan Panel Başkanı BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, tarih boyunca dünyada insan hakları ihlallerinin olduğunu ve bu ihlallerin önlenmesi için mücadelelerin yapıldığını ifade etti.
Demirtaş şunları söyledi;
“Dünyanın herhangi bir yerinde bir ihlal varsa o ihlali ortadan kaldırabilmek adına çeşitli biçimlerde mücadele eden insanlar ve guruplar olmuş, çeşitli otoriteler, devletler ve yöneticiler hak ihlallerini ortadan kaldırabilmek için bazı düzenlemeler yapmışlardır.”
Yaklaşık iki buçuk saat süren panele Rektör Yardım, birçok sivil toplum kuruluşu temsilcisi, çok sayıda öğrenci, Üniversitemiz akademik ve idari personeli katıldı.
Program, Rektör Yardım’ın, panel başkanı Demirtaş, Panelistler Kamu Denetçisi Sadettin Kalkan, Bitlis Cumhuriyet Baş Savcısı Dilsiz ve Avukat Muaz Ergezen’e çeşitli hediyeler takdim etmesinin ardından soru cevap bölümü ve toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.