• HABERLER
  • BİTLİS
  • BEÜ’de ‘Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi’ Paneli Düzenlendi
  • 16-07-2020 14:46

BEÜ’de ‘Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi’ Paneli Düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)’de "Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi" konulu panel ve belgesel gösterimi düzenlendi.

BEÜ’de ‘Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi’ Paneli Düzenlendi

BEÜ’de ‘Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi’ Paneli Düzenlendi

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ)’de "Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi" konulu panel ve belgesel gösterimi düzenlendi.

BEÜ Merkezi Konferans Salonu’nda BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’ın katılımıyla gerçekleşen panelin moderatörlüğünü BEÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Palabıyık üstlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım'ın konuşmasıyla devam etti.

Rektör Yardım, geçmişe dönüp bakıldığında ülkemizin başının hep darbelerle dertte olduğunu, neredeyse 10 yılda bir darbe girişimi veya muhtıralarla karşı karşıya kalındığını söyledi.

27 Mayıs 1960’da ilk askeri darbenin yaşandığını anımsatan Rektör Yardım, sözlerine şöyle devam etti;

 “Şanlı tarihimizde bir kara leke olarak yerini alacak olan o hazin olay yaşandı. Dönemin Başbakanı Adnan Menderes, bakanlar Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan darbeciler tarafından idam edildi. Allah onlara rahmet eylesin. Bu, milletin iradesine uzanan ilk darbeydi. Ancak son darbe olmayacaktı. Zira darbeyi yapan veya yaptıranlar çok iyi biliyordu ki, bu milletin özgür iradesi söz konusu olduğunda ülke şahlanacaktı. O gün sadece milletin iradesine darbe vurulmadı, aynı zamanda bir milletin geleceği elinden alındı. Cumhuriyet tarihindeki demokrasiye ve dolayısıyla milletin iradesine ikinci darbe 1971'de yaşandı. 27 Mayıs 1960 darbesinden sonra 12 Mart Muhtırasıyla demokratik süreç bir kez daha kesintiye uğradı. Birçok kişi bu dönemde gözaltına alınarak hapse atıldı ve işkence gördü. Çok çalkantılı bir dönem yaşandı ve sağ-sol olaylarıyla birlikte toplumsal gerilimlerin artmasının yanında bir kez daha üzücü hadiseler yaşandı.

 27 Mayıs 1960 darbesi ve 12 Mart 1971 muhtırasının ardından Türkiye Cumhuriyeti tarihinde 12 Eylül 1980'de milletin iradesine üçüncü kez müdahale edildi. İşinden-ekmeğinden olanlar, gözaltına alıp hapse atılanlar, sürgünler ve idamlar… Tablo bir kez daha çok acıydı ve maalesef bir kez daha milletin iradesi yok sayıldı bu süreçte. Tarih 28 Şubat 1997'yi gösterdiğinde adına "Postmodern darbe" denilen kararlarla bir kez daha demokratik süreç kesintiye uğradı. Necmettin Erbakan'ın başbakan, Tansu Çiller'in dışişleri bakanı olduğu 28 Şubat 1997'de olağanüstü toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı başlatıldığı iddia edilen, ordu ve bürokrasi merkezli süreçte çok üzücü hadiseler yaşandı. Allah o günleri bir kez daha yaşatmasın. Bu dönem, başta muhafazakâr kesime karşı başörtüsü yasağı gibi ayrımcı uygulamalara ve insan hakları ihlallerine sahne oldu. Başörtülü öğrenciler okullardan atıldı, ikna odaları kurulup başlarını açmaları için zorlandı ve çok sayıda kamu personeli işinden atıldı. Milletin iradesi bir kez daha yok sayıldı.”


Rektör Yardım’ın konuşmasının ardından panele geçildi. Panele, Bitlis Girişimci Kadın Derneği Başkanı Gül Göktekin, Sosyolog Şeniz Ayaz ile Bitlis Kadınları Koruma ve Kaynaştırma Derneği Başkanı Hatıra Serkehni panelist olarak katıldı.

Panelin ardından "Kadın Gözüyle 15 Temmuz Darbe Girişimi ve Demokrasi" konulu belgesel gösterimi gerçekleşti.

Sosyal mesafe ve maske takma kuralına riayet edilerek gerçekleşen ve yoğun ilgi gören programa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Demirtaş ve Prof. Dr. Sabir Rüstemli, Prof. Dr. Zeki Argunhan ile BEÜ akademik ve idari personelleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.



Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim