BİTLİS13HABER
Bitlis Belediyesi'nin 2015 yılı çalışmaları ve projeleri basınla paylaşıldı
Bitlis Belediyesi Eş Başkanları Hüseyin Olan ile Nevin Daşdemir Dağkıran tarafından, Bitlis Belediyesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen değerlendirme toplantısında 2015 yılında yapılan çalışmalar anlatıldı.
Basın mensuplarıyla düzenlenen toplantıda konuşan Eş Başkan Nevin Daşdemir Dağkıran, belediyenin projelerine değinerek, "Biz belediyeyi ciddi borç yükü ile devraldık. Kafamızdaki projeleri hayata geçirmede sıkıntı yaşadık. Halkla birlikte yönetmeyi hedef alan bir demokratik belediyecilik anlayışını güttük. Çabamız buna dönüktü. Burada yaşayan her bir bireyle ortaklaşmayı hedefledik. Yaşamı kolaylaştırmayı hedef aldık. Halkın önceliklerini planladık. Bugüne kadar birçok proje hazırladık. 9 projemizin sonuçlarını beliyoruz. Bu projelerimizden bazıları 'Yaşlı kadın moral evi projesi', 'Temizlik işlerinde kullanılmak üzere araç yardımı projesi', 'Konteyner', 'İlaçlama için nakdi yardım projeleri' gibi. SODES'e, DAKA'ya sunulan projelerimiz var. Şehrin her yerinde sinyalizasyon ve yönlendirme tabelaları. Kadınların kullanımı için halı saha projesi, bayanlar için wc projesi, kültür merkezi, güneş enerjisi projesi ve kadın çalışmalarımız var. Kadınlarımız için pazar günleri ücretsiz ulaşım hizmeti sunduk. Kadın dayanışma merkezi kuruluyor. Bunun içinde kreş olacak. Çalışmalarımız burada yaşayanların görüşleri ile şekillenecek. İnsanların taleplerini esas alarak yapıyoruz. Bölgede bizim barışa ihtiyacımız var. 7 Haziran'dan daha güçlü bir şekilde HDP'nin elini güçlendirecek bir sonuç olur inşallah. Barışın elini güçlendirecek bir seçim olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Bir yandan borç ödeyip bir yandan da hizmet etmeye çalıştıklarını kaydeden Eş Başkan Hüseyin Olan da şöyle konuştu:
"1,5 yıl içerisinde çok hızlı ve sakin olmayan bir dönem geçirdik. Bu 1,5 yılın içinde önümüzdeki seçim ile birlikte yaşayacağımız 5'nci seçim olacak. Bunun için belli bir dinginliğin olması gerekiyor. Yanı başımızda Suriye'de yaşanan olaylar, 7 Haziran'da halkın iradesine cevap verilememesi, bütün bunlar belediyecilik anlamında işlerinizi tam olarak yürütmemizi engellemiştir. Gerçekten Bitlis'in en büyük sorunları olan kanalizasyon, içme suyu ve ishale hattı gibi projelerimiz var. Kanalizasyon projesi müteahhitten kaynaklanarak sonlandırılmadı. Doğalgaz projesi TOKİ'lerde sona gelindi. Binaların önüne kadar geldi. Kendi yakıtlarını alan TOKİ'lerde bu yıl verilemeyeceği için önümüzdeki yıl doğalgazla ısınacak. Ekolojik bir çevre ve doğalgazla ısınılacak. Doğalgaz her ne kadar pahalı görünse de katı yakıtla aynı seviyeye geliyor. Bu yıl neler yaptık. Bakanlıklara sunulan projelerle devam eden projeler var. Bitlis'te proje yapmak zor değil. Bugüne kadar dokunulmamış elle tutulu çabalar sarf edilmemiş. Büyük bir borçla belediyeyi devraldık. Genel anlamda baktığınızda yaşamı kolaylaştıracak sağlıklı projeler geliştirilmemiş. Bunun yanında bir sokak iyileştirme projemiz var. Bitlis Kale altı Zeydan Mahallesi'ne dönen yolda 138 dükkanı içeren kale ile birlikte Bitlis Valiliği, belediye, kültür müdürlüğü olarak ortaklı olarak projelendirdik. DAKA'ya sunduk. Kent müzesi DAKA tarafından kabul edildi. Şehirlerarası otobüslerin kent merkezinin dışına çıkarılması hedefleniyor. Otogar binasının belediyeye devredilmesi halinde tadilatı yapılarak otobüs terminali haline getirilecek. Eski belediye binasının restorasyonu bitti. Kent kütüphanesi ve kent müzesi gibi bir proje yürüteceğiz. Kendi enerjimizi kendimiz üretmeye başlamak istiyoruz. Katı atık depolama tesisi biraz atıl durumda. Sadece şu an depolama görevi görüyor. Buradaki çöpleri enerjiye dönüştürme çalışmalarımız var. Devam eden ve bize teslim aşamasında olan kültür merkezi çalışması var. 500 kişilik bir konferans salonu var. Bu hafta içinde teslim alıyoruz. TOKİ birinci etapta semt konağı olarak inşa edilen bir binamız var. Kültür sanat konularında değerlendireceğiz. Bitlis'in en büyük sorunu olan hayvan barınakları şehir merkezinden alıp şehir dışına çıkaracağız. Sulama kanalları projesi bizim için olmazsa olmazımızdır. İnsanların günlük su ihtiyacına baktığınızda günlük 110 -120 litre olması gerekirken bugün kişi başına düşen 600-650 litredir. Şebekelerin eski olması hem de sulama kanallarının aktif olmaması nedeniyle yüzde 62 oranında su kaybı yaşamaktayız. Revize edildiğinde nüfusumuz 150 bin civarına gelinceye kadar su ihtiyacımız olmayacak"
Bitlis deresinin üstünün açılması gerektiğini belirten Olan, "Bize göre derenin üstü açılmalıdır. Esnaf mağdur edilmeden kaldırılmalıdır. Tek tek esnafları gezdik. Yüzde 5'i 'kaldırılmasın' dedi. Bunun için girişimlerimiz var. TOKİ tarafından iş merkezi yapılıyor. Bununla ilgili bir girişimde bulunduk. Anlaşabilirsek, Bitlis'te eski sanayi sitesi, kasaplar ve sebze haline dönüşüm yaparak kent dokusuna uygun iş merkezleri oluşturup derenin de tarihi yapılarında gün ışığına çıkarılmasını hedefliyoruz. Asli görevlerimiz olan yol, su, kanalizasyon çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. 23 yıldan bu yana ilk defa su kesintisi yaşanmadan hizmet verdik. Kültürel etkinliklerden sportif faaliyetlere kadar birçok alanda hizmet verdik. 2015 yılını değerlendirme noktasında yılsonunda yeni bir toplantı ile sizlere sunacağız. Bir yandan borç ödeyip bir yandan da hizmet etmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde ekonomik anlamda çok daha güzel işler yapacağız" dedi.