Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluşu'nun 104. Yıldönümü, Törenle Kutlandı
Bitlis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü dolayısıyla Gökmeydan’da düzenlenen törenle kutlandı.
Törene, Bitlis Valisi Oktay Çağatay’ın yanı sıra Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nail İlbey, Bitlis Cumhuriyet Başsavcısı Vekili Ali Gündüz, Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım, Vali Yardımcısı Tamer Kılıç, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, kamu kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle muhtarları, siyasi parti temsilcileri ve Bitlisli vatandaşlar katıldı.
Gökmeydan'da düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasına müteakip, Atatürk Anıtı'na Bitlis Valiliği ve Bitlis Belediye Başkanlığın'ın çelenklerin sunulmasıyla başladı.
Vali Çağatay günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şunları söyledi;
"Çok kıymetli mesai arkadaşlarım, sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri, muhtarlarımız, saygıdeğer hanımefendiler, beyefendiler, sevgili çocuklar ve basınımızın güzide mensupları, konuşmalarıma başlamadan önce sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum.
Bitlis’in düşman işgalinden kurtuluşunun 104’inci yıl dönümünü büyük bir coşku ile kutlamanın idraki içindeyiz.
1915 yılının Temmuz ayının bir Ramazan gecesinde, Ruslar'ın Bitlis'i işgal etmek için Başhan mevkiine geldiği haberi alınmıştır. Bütün direnmelere rağmen, 3 Mart 1916 günü saat 05.00’da malesef Bitlis işgal edilmiştir.
Bitlis'in acil olarak geri alınmasına karar veren Türk Genel Kurmayı, Bitlis cephesine ordu gönderilmesine karar vermiştir. Bu Kolordunun komutanlığına da Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal'i atamıştır. Albaylıktan Generalliğe yükseltilen Mustafa Kemal, 27 Mart tarihinde ilimizi ziyaret etmiş, taarruz için gerekli hazırlıkları yapmaya başlamıştır. Hazırlıkların tamamlanmasına müteakip, Mustafa Kemal, 1Ağustos 1916 tarihinde taarruz emrini vermiş, 8 Ağustos 1916 tarihinde Bitlis sabah 05.00’da istiklaline kavuşmuştur.
Bitlis'in kurtuluşu, Türk'ün makus talihinin yenildiği gündür. Bitlis, birinci dünya savaşıyla beraber Anadolu'da işgal edilen vilayetler içinde istiklaline kavuşan ilk şehirdir. Bu kurtuluş, milli mücadelenin ilk kıvılcımıdır.
Bitlis o zaman nasıl ki Rus askerlerine güvenerek halkımıza zulmeden Ermenilere karşı nasıl direndiyse bugünde dünyanın çeşitli devletlerinin desteğini alan o Ermenilerin kurmuş olduğu terör örgütüne karşı aynı imanla, aynı gayretle yine güvenlik kuvvetlerinin yanında yer alarak aynı şanlı mücadeleyi vermektedir.
Bu vesile ile gerek Bitlis’in kurtuluşunda, gerekse bugün verilen mücadelede şehit olan bütün Asker, Polis, Güvenlik Korucusu ve sivil vatandaşlarımızı rahmet ve minnetle anıyor, hepinizi saygıyla muhabbetle selamlıyorum.
8 Ağustos kurtuluş günümüz kutlu olsun."
Program, öğrenciler tarafından şiirlerin okunmasının ardından sona erdi.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.