Bitlisli kadınların ördüğü oyuncaklar, Diyarbakır'daki lösemili çocuklara hediye edildi
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESEM) ve Bitlis Halk Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile BEÜ kampüsünde açılmış olan “Bir Sevgi Bir İlmek Atölyesi”nde üretilen örgü oyuncaklar, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ndeki lösemili çocuklara hediye edildi.
BEÜ bünyesinde hazırlanmış olan ve koordinatörlüğünü BESEM Müdürü Öğr. Gör. Esra Dursun’un yaptığı “Bir Sevgi Bir İlmek” projesi kapsamında kısa süre önce açılan atölyede öğrenciler, akademisyenler ve akademisyen eşlerinden oluşan kursiyerler, lösemili çocuklar için gönüllü olarak ipten oyuncak örmeye başladı. Kısa sürede yayılan projeye Bitlis Halk Eğitim Merkezi’nin yanı sıra, Bitlis Aile Destek Merkezi ve Bitlis Mesleki Eğitim Merkezi’ndeki usta öğreticiler ile kursiyerler de destek verdi.
“Kanser hastası çocukların bayram hediyesi örgü oyuncaklar”
Bitlisli kadınların gönüllü olarak destek verdiği proje kapsamında lösemili çocuklar için plastik olmayan örgü bebekler örüldü ve bayram hediyesi olarak Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde tedavileri devam eden lösemili çocuklara hediye edildi.
Bitlisli kadınların ördüğü bebekleri, Diyarbakır'daki hastanede tedavi gören çocuklara hediye eden BEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, ilk dağıtıma Diyarbakır’dan başladıklarını ve bundan sonraki süreçte yakın iller başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafına ulaştırmaya gayret edeceklerini belirtti.
“Amaç, lösemili çocuklara dikkat çekmek”
Çocukların masumiyeti temsil ettiğini söyleyen Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, “Bir Sevgi Bir İlmek projemiz kapsamında açmış olduğumuz atölyede el emeği göz nuru ile örülen oyuncak bebekleri lösemili çocuklara bayram hediyesi olarak vermek için buraya geldik. Buradaki asıl amaç, insanların ilgisini bu hastalığa çekmek için bir farkındalık oluşturmak. Çocukların varlığı çok önemli, çünkü çocuklar masumiyeti temsil ediyor. İnsanlığın yaşayabilmesi için masumiyetin devam etmesi gerekir. Dünyada barış ve huzurun temini de ancak bu yolla mümkündür. Biz de bu düşüncelerle başlatmış olduğumuz projemize ilimiz genelinin yanı sıra yurt içi ve yurt dışından destekler oldu. Üniversitemizin personelleri, Bitlisli kadınlar, erkekler, öğrencilerimiz bu bebekleri örerek çocuklara ulaştırmaya çalışıyorlar. İlk dağıtıma burada başladık ve bundan sonraki süreçte yakın iller başta olmak üzere Türkiye’nin her tarafına ulaştırmaya gayret ediyoruz. Bu projenin gerçekleştirilmesinde Esra hanımın rolü ve rektörümüzün destekleri devam ediyor. Biz bu meseleye, lösemili çocuklar meselesine dikkat çekmek istiyoruz. Tek hedefimiz budur ve bunda başarılı olacağımıza inanıyorum. Bütün lösemili çocuklara Allah’tan şifalar diliyorum ve ailelerine sabırlar diliyorum” diye konuştu.
“Bu çocuklardan biri sizin kanınızla iyileşebilir”
Lösemiye farkındalık oluşturmayı amaçladıklarını söyleyen Proje Koordinatörü Öğr. Gör. Esra Dursun ise, “Buradaki amacımız lösemiye farkındalık oluşturmaktır. Sadece 3 tüp kan vererek bir çocuğun belki de bu hastalığı yenmesine vesile olabilirsiniz. Belki de burada görmüş olduğunuz çocuklardan biri sizin kanınızla iyileşebilir” dedi.
Bitlis’ten Diyarbakır’a gelerek hastanedeki çocukları sevindiren BEÜ ekibine teşekkür eden Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Uz. Dr. Nurettin Okur da, “Bu tip sosyal projelerin artmasını temenni ediyoruz. Tabi ki en önemli sorun onkoloji hastaları ve lösemi ile diğer kanserli çocuk hastalar için kan ihtiyacımız oluyor. Kan ihtiyacı için insanlar mutlaka duyarlı davranmalı ve Kızılay kan merkezine kan vermeliler. Ayrıca kemik iliği nakli için insanların dünür olması gerekmiyor. Korkacak hiçbir şey yoktur 3 tüp kanla bu iş hal edilebiliyor. Bazen insanlar kampanyalar kapsamında gidip ilik örneği veriyorlar, o ilik örneği birine uyuyor fakat ilik örneği veren kişiler sonradan vazgeçiyor. Bu kez hastanın ve hasta ailelerinin umudu yıkılıyor. İlik örneği verenler korkmasınlar, araştırsınlar ve yarın vazgeçecekleri bir durum yoksa ona göre kesin karar versinler. Sosyal medya çoğu kez insanları yanıltıyor, insanlar sosyal medya kampanyalarına bakarak hareket etmesinler. Her şeyi iyice araştırsınlar, soruştursunlar ve ona göre gönüllü olsunlar. İlik örneği verecek olan gönüllüler korkmasınlar, sadece 3 tüp kan verecekler, onun dışında başka bir şey yok, acı yok ve hiçbir problem yaşanmıyor. İnsanları duyarlı olmaya ve kök hücre nakli için dünür olmaya davet ediyoruz” şeklinde konuştu.
Hasta yakınlarından Şerife İbiş ise, çocuğunun hastanede tedavisinin devam ettiğini söyleyerek, ilgilerinden dolayı hastane yönetimine ve duyarlılığından dolayı BEÜ ekibine teşekkür etmek istediğini belirtti.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.