Bitlis’te Uluslararası Sosyo - Ekonomik Araştırmaları ve Kalkınma Kongresi yapıldı.
Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV), Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO), Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan belediyeleri işbirliğiyle, Bitlis Eren Üniversitesi’nde (BEÜ) “Uluslararası Sosyo - Ekonomik Araştırmaları ve Kalkınma Kongresi” yapıldı.
BEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, konuşmalarla devam etti. Programın açılış konuşmasını yapan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Asem Nauşabayeva Hekimoğlu, Bitlis ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu belirtti.
Hekimoğlu, “Coğrafi açıdan yüksek ve dağlık bir vadide bulunan Bitlis, ikliminin çok sert olması yönüyle bitki örtüsü bakımından oldukça yoksul kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle arazinin bir kısmı ekime elverişli değildir ve otlaklarla kaplıdır. Sosyo - Ekonomik gelişmeleri etkileyen tarihsel, güncel, yerel ve küresel tüm olguların birlikte ele alınması gittikçe önem arz etmektedir. Bu doğrultuda BEÜ bünyesinde, bugün düzenlediğimiz Uluslararası Sosyo - Ekonomik Araştırmaları ve Kalkınma Kongresi’nde kalkınmanın her boyutuyla ele alınmasını hedefledik” dedi.
Kongreye ev sahipliği yapmanın onuru ve gururunu yaşadıklarını ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Erdal Necip Yardım ise, şöyle konuştu;
“Burada kongre hakkında önemli gördüğüm şu üç hususu kısaca vurgulamak istiyorum. Öncelikle 15 Temmuz’da başlayan saldırıların bir devamı olarak değerlendirebileceğimiz ekonomik savaşların yaşandığı bu günlerde, kalkınma temalı bir kongrenin yapılması büyük önem arz etmektedir. Son verilere göre dünyanın 17. ve Avrupa’nın 6. en büyük ekonomisi olan ülkemiz, tüm iktisadi manipülasyonlara rağmen başarısını korumakta ve her anlamda güçlü bir ülke olduğunu ispat etmektedir. Halkımız, ülkemiz üzerinde oynanan oyunların farkındadır ve topyekûn bir karşı duruş sergilemektedir. Bu süreçte üniversitelerin görevi en değerli sermayesi olan bilim ile ülkemiz saflarında yer almaktır. Darbelerin ekonomi politiği, ticaret savaşları ve döviz dalgalanmaları gibi güncel konuların tartışılacağı kongremiz, bu açıdan önemli bir hizmeti yerine getirmektedir. Bir başka konu ise, kongrenin gerçekleştirilmesi Bitlis ilinin kalkınmasına olan inancını göstermektedir. Çünkü bu kongre, geçen yıl 24 Kasım’da düzenlediğimiz Bitlis Ekonomi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesinde yer alan bir kararın ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Üzerinden 1 yıl geçmeden yerel bir çalıştayın uluslararası bir kongreye dönüşmesi, ilimizin bu konudaki kararlılığını da göstermektedir. Son olarak, içerik olarak bakıldığında 81 tebliğin sunulacağı kongrede ulusal ve uluslararası düzeyde 100’e yakın katılımcı bulunmaktadır. Yerel, bölgesel ve ulusal kalkınma noktasındaki sorunlar, pratikler ve çözüm önerileri şeklinde sınıflandırabileceğimiz konular, tarihsel ve toplumsal analizlere tabi tutulmuştur. İç politikadan dış politikaya, bireylerin rolünden kurumların rolüne, hizmet sektöründen sanayiye ve tarihten güncele birçok konu bilimsel olarak mercek altına alınmıştır. Bu yönleriyle kongrenin ekonomik ve akademik açıdan oldukça verimli geçeceğini umuyorum. Bitlis Valiliği’ne, Tatvan, Ahlat ve Adilcevaz belediye başkanlıklarına, Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı’na, bizleri yalnız bırakmayan Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkürü bir borç biliyorum. Kongrede, fakülte yönetimi başta olmak üzere emeği geçen tüm çalışanlara teşekkür ederim.”
İki gün süren kongreye, yurt içi ve yurtdışından gelen akademisyenlerin yanı sıra, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.