HAK-İŞ Bitlis İl Başkanlığı ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı’ Basın Açıklaması Yaptı
HAK-İŞ Konfederasyonu Bitlis İl Başkanlığı tarafından, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” dolayısıyla basın açıklaması yapıldı.
Tatvan ilçesindeki sendika binasında basın açıklaması yapan HAK-İŞ Konfederasyonu Bitlis İl Başkanı Ayhan Uygun, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” sebebiyle 81 ilde meydanlarda olduklarını söyledi.
HAK-İŞ Konfederasyonu açıklama metnini okuyan Uygun, Filistin ve Gazzeli kadın ve çocuklar başta olmak üzere tüm dünyada zulme ve şiddete maruz kalan kadın, çocuk, hayvan ve tüm canlılara yapılan şiddeti kınamak, kadın kardeşlerimiz adına güçlü bir ses vermek üzere büyük HAK-İŞ teşkilatı olarak kadını erkeği hep birlikte meydanlardayız. Bizler, nereden ve kimden gelirse gelsin şiddetin her türlüsüne karşı olduğumuzu bir kez daha haykırıyoruz. Kadın cinayetlerine, istismara, eşitsizliğe, ayrımcılığa, yoksulluğa ve güvencesizliğe son verilmesini istiyoruz” dedi.
Ülkemizde ve Dünyada şiddetin toplumsal bir problem haline geldiğini söyleyen Uygun, açıklamasına şöyle devam etti;
“Bütün dünyanın gözleri önünde Gazze’de bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Filistin’de savaş suçu işlenmektedir. Siyonist İsrail Gazze’de soykırım yapmaktadır. Kadınlar, çocuklar, bebekler ve masum insanlar katledilmektedir.
Son bir yılda Gazze’de 18 bin çocuk, 12 bin kadın olmak üzere yaklaşık 45 bin insan katledildi, 103 bin insan yaralandı. Binlerce insan evinden, yurdundan edildi. Temel insan haklarından mahrum bırakıldı.
Dünya genelinde Filistin ve Gazze gibi birçok bölgede kadınlar ve çocuklar sistematik zulme maruz bırakılmaktadır. Kudüs’te, Yemen’de, Ukrayna’da Mısır’da, Suriye’de, Arakan’da, Afrika’da, Doğu Türkistan’da kadınlar cinsel şiddet ve etnik temizlikle karşı karşıya kalmakta, yetersiz beslenme ve hastalıklardan en çok kadın ve çocuklar etkilemektedir.
Bu yaşananlar maalesef bütün insanlığın ve BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların gözleri önünde yaşanmaktadır. Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşların görevi, savaşları izlemek değil, kalıcı bir barışı tesis etmektir. Bu soykırım karşısında Dünya suskun olsa da HAK-İŞ olarak biz susmayacağız. Gerçeği haykırmaya devam edeceğiz. Buradan ‘Birleşememiş’ milletler başta olmak üzere; uluslararası kuruluşlara, İslam işbirliği Teşkilatına, Avrupa Birliğine, Arap Birliğine, bölge ülkelerine ve insan hakları kuruluşlarına sesleniyoruz.
Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından Gazze’de işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan dolayı siyonist İsrail’in başbakanı Netenyahu ve eski savunma bakanı hakkında verilen tutuklama kararının biran önce uygulanmasını, bütün yöneticilerinin uluslararası savaş suçluları mahkemesinde yargılanmasını, katliamların durdurulması için İsrail’e karşı her türlü müeyyidenin uygulanmasını, Gazze’deki katliamlara destek veren ABD’nin Ortadoğu’yu, Akdeniz’i, Filistin’i terk etmesini talep ediyoruz.
Çalışma hayatını ve toplumsal hayatı ilgilendiren her konuda öncü ve lider olan HAK-İŞ Konfederasyonu, şiddetle mücadele konusunda da liderlik ve önderlik yapmaktadır. Toplumun temel sorunu olan şiddetin çözümünü, sadece kadınların omuzlarına yükleyemeyiz. Ülkemizde son beş yılda 1.585 kadın katledildi. Sadece 2024 yılının ilk 10 ayında 357 kadın öldürüldü. Kadınlara, çocuklara, hayvanlara karşı işlenen suçların birlik ve beraberlik içerisinde, büyük bir dayanışma ile engelleneceğini düşünüyoruz.
Kadın, çocuk, hayvan ve tüm canlılara yapılan şiddeti kınamak, kadın kardeşlerimiz adına güçlü bir ses vermek üzere büyük HAK-İŞ teşkilatı olarak kadını erkeği hep birlikte meydanlardayız. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Kaşı Uluslararası Mücadele Günü’nde HAK-İŞ’li erkek emekçiler olarak kadın emekçi kardeşlerimizle dayanışma duygularımızı dile getiriyoruz.
HAK-İŞ, kadınların örgütlü olduğu en büyük konfederasyondur. HAK-İŞ olarak kadın erkek hep birlikte haykırıyoruz ‘Artık ölmek istemiyoruz’. Kadınlara yönelik şiddetin, hele de erkekler tarafından uygulanan şiddetin son bulmasını istiyoruz.
Bütün emekçi kadınları, ‘Emekçilerin Güvenli Limanı’ HAK-İŞ çatısı altında toplanmaya, dayanışmaya davet ediyoruz. Gelin eşitsizlik ve adaletsizliklere karşı, haklarımız için birlikte mücadele edelim.”
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.