Milli Eğitim Müdürü Korkmaz, Gazetecilerle Biraraya Geldi
Bitlis Öğretmenevi’nde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerle biraraya gelen Bitlis İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, il genelinde yürüttükleri çalışmalar kapsamında 5 ve 6 yaş arası çocukların okullaşma oranının yüzde 93’e yükseldiğini, kırsal kesimlerdeki kız çocuklarının tamamının ise eğitim öğretime kazandırıldığını ve ortaokul mezunu oranında yüzde 95’i yakaladıklarını söyledi.
2002 yılından bu yana yapılan çalışmalara değinen Kormaz, Bitlis’te 19 yıl içerisinde 45 lise, 116 ilk ve ortaokul, 7 yatılı bölge okulu, özel eğitim gerektiren 6 okul, 3 bin 438 derslik, 31 pansiyon, 30 spor salonu, 374 kütüphane yapıldığını ve öğretmen sayısının 4 bin 550, öğrenci sayısı ise 22 bin 291 arttığını belirtti.
Korkmaz, “2002 yılında ilimizde bin 832 derslik vardı, bugün itibariyle 5 bin 270 dersliğimiz var. 2 bin 483 tane öğretmen vardı, şuan öğretmen ve idareci sayımız 7 bin 33. 18 tane lise vardı, şimdi 63 lisemiz var. 67 bin 186 öğrencimiz varken, bugün 89 bin 477 öğrencimiz var. 9 tane spor salonu varken, şimdi 39 tane spor salonumuz var. 10 tane pansiyon varken, bugün 41 tane pansiyonumuz var. 13 tane yatılı bölge okulumuz varken, şu anda 20 tane yatılı bölge okulumuz var. O zaman hiç fen lisemiz yoktu şuanda 2 tane fen lisemiz var. Bir tane sosyal bilimler lisemiz var, ayrıca özel öğrencilerimiz dediğimiz engelli öğrencilerimiz için 4 okul açtık ve ikinci kademesi ile birlikte şuan 6 okul var. Bildiğiniz üzere burada hiç bilim sanat merkezi yoktu, şimdi Bitlis ile Tatvan Bilim Sanat Merkezi olarak 2 tane okulumuz var” dedi.
Kırsaldaki tüm kız çocuklarının okullaştığını ifade eden Korkmaz, “Bu kadar icraatın içinde en çok sevindiğim 2 şey var. Birincisi, son zamanlarda kırsalda 93 ortaokul yaptık. Bu sayede devamsız kız öğrencimiz kalmadı ve yüzde 95’i ortaokul mezunu oldu. Bu öğrencilerin liseye erişimi şuan yüzde 58 oranda ve kırsaldaki kız çocuklarının eğitime erişmesi çok önemli” diye konuştu.
Meslek lisesi düzeyinde il genelinde büyük çalışmalar yaptıklarını belirten Korkmaz, şunları söyledi;
“Tatvan’da denizcilik lisemiz var, ticaret lisemiz var ve bunların hepsi birleşerek tek çatı altında toplandı. Eski bina güçlendirildi ve tekstil lisesi oldu. Ayrıca, denizcilik lisesinin bahçesinde müthiş bir mutfak yaptık. İkinci dönemden itibaren tüm taşıma öğrencilerimizin yemeğini vermeyi planlıyoruz. Tatvan’da ayrıca 5 tane atölye kurduk. Ahlat sahilinde 2 tane öğretmen evimiz vardı ve birini uygulama oteli yaptık. Tatvan, Güroymak, Bitlis, Hizan, Adilcevaz ve Ahlat meslek liseleri güçlendirilerek çoğunda doğal gaza geçildi. Amacımız doğalgazın olduğu her yerdeki okullarımıza doğalgazı çekmek. Bakanımızın ‘Kütüphanesiz Okul Kalmasın’ projesi kampanyasında bazı okullarımızın kütüphanelerini yeniledik, bazı okullarımızda da yeni kütüphane kurduk. Şuan 519 okulumuzda 374 yeni kütüphanemiz var ve 3 milyon lira civarında maliyet oldu. Üretimler ilimiz genelindeki meslek liselerinde yapılıyor. Ayrıca, bu okullarımızın bünyesinde boya atölyesi açtık ve günde bin 300 ton ile bin 500 ton arasında üretimimiz var. Bu da binalarımızın tüm boya ihtiyacını karşılıyor. Öte yandan, Güroymak, Bitlis merkez, Tatvan ve Hizan’daki meslek lisesi mobilya bölümünde sıra ve masa üretimleri yapılıyor. Bakanlığımızın projesi kapsamında üretileler yapılarak, komşu illerdeki okulların sıra ve masalar ihtiyaçları karşılanıyor. Biliyorsunuz ağır pandemi geçtik ve pandemi süresince meslek liselerimiz hakikaten müthiş şekilde çalıştı. Çevrede kimya atölyesi olan okul yoktu. 28 gün içerisinde Cemil Özgüven Kimya Atölyesi kurduk ve günde on ton üretim kapasitesi var. Bu üretimle ilimiz genelinin yanı sıra Van, Hakkari, Siirt, Muş, Ağrı’daki okulların ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Şuan yüzey temizleyici, sıvı sabun, kolonya üretimi devam ediyor.”
İl genelinde 3 yaş ile 6 yaş arası çocukların okullaşma oranı yüzde 93’e yükseldiklerini kaydeden Korkmaz, “Okullaşma oranlarında bakanlığımız okul öncesini 3 yaş, 4 yaş, 5 yaş ve 6 yaş olarak 3 kategorizeye ayırdı. Şuan 3 yaşta Türkiye ortalaması yüzde 20 ile 25 arası, 4 yaşta yüzde 35, 5 ve 6 yaşta 78. Biz de ise 5 ve 6 yaşta yüzde 93’ü yakaladık” dedi.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.