BİTLİS13HABER
Tatvan’da ‘Biyokaçakçılıkla Mücadele’ toplantısı
Doğa Koruma ve Milli Parklar 14. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Bitlis Şube Müdürlüğü tarafından, Tatvan’da ‘Biyokaçakçılıkla mücadele’ toplantısı yapıldı.
Bitlis Valisi Ahmet Çınar’ın katılımıyla Tatvan Kardelen Oteli’nin konferans salonunda gerçekleşen toplantı biyokaçakçılık ile ilgili Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan kısa film gösterisi yapıldı.
Toplantıda kısa bir konuşma yapan Bitlis Valisi Ahmet Çınar, tüm canlıların korunmasının insani görev olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu;
“Konumuz şu, bütün insanlığın değeri, buradaki bütün çeşitlilik, böcek, kuş, canlılar ve bitkiler yani her şey, tabiat cenabı Allahın bize lütfettiği, ihsan ettiği, bir güzelliktir, zenginliktir. Bunu elbette korumamız gerekiyor. Ve bunu korurken de her birimize düşen görevler var. Bu görev sadece bağlı kurumların ve diğer kurumların görevi değil, her insanın görevidir. Bir kere hani kökünü kuruttun derler ya, dünyadaki canlı türlerinin bir kısmı artık bitiyor. Bunun ana sebeplerinin biride insanoğludur. İnsanoğlu, umursamaz, Allahın emanet ettiğine hıyanet eder, kendi menfaati için tabiata, çiçeği, böceği, kuşu, otu, hayvanı, sürüngeni ve her şeyi yok bilinçsiz şekilde yok ediyor. Cenabı Allahın bize emanet ettiği bütün canlıları ve bütün türleri korumak bizim insani görevimizdir. Bu anlamda bunun önemini her yerde dile getirmemiz, bu konuyu çocuklarımıza anlatmamız gerekiyor. Yine bu konuda bizlerin bu olan doğal zenginliklerin bitmemesi için bilinçli şekilde davranmamız ve üzerimize düşen görevleri yerine getirmemiz gerekiyor.”
Türkiye’nin bulunduğu sıra dışı coğrafi konum ve iklimsel özellikleri nedeniyle çok zengin ekosistem ve habitat çeşitliliğinin yanında olağanüstü bir tür çeşitliliğe sahip olduğunu belirten Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürü Hasan Başyiğit ise, “Türkiye’nin tarım, orman, dağ, step, sulak alan, kıyı ve deniz ekosistemlerine ve bu ekosistemlerin farklı form ve bileşimlerine sahip olduğuna vurgu yaptı. Hayvan biyolojik çeşitliliğinin ülkemizde oldukça yüksek olduğu göze çarpmaktadır. Türkiye’de 460 kuş, 161 memeli, 141 sürüngen, 480 deniz balığı ve 236 türde tatlı su balığı türü yaşamaktadır. Bu güne kadar belirlenen toplam omurgalı hayvan türü bin 500’e yakındır. Ülkemizin sahip olduğu zengin biyolojik çeşitlilik değeri ile biyolojik araştırma, koleksiyon ve en nihayetinde ticari amaçlar adına birçok yabancı için çekici hale gelmektedir. Bu sebeple tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin kaybımız her geçen gün artmakta olup, biyolojik çeşitliliğimizi bu tehdide karşı korumak gün geçtikçe daha önemli hale gelmektedir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından düzenlenen toplantı, Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Fatma Nisa Erimez tarafından biyokaçakçılıkla mücadelenin önemi ve mevcut durumu, Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Öğretim Görevlilerinden Prof. Dr. Ahmet Beyarslan’ın bölgedeki böcek türleri, biyokaçakçılıktaki yeri ve önemi, BEÜ Araştırma Görevlisi Dr. Kesran Akın’ın bölgedeki kelebek türleri ve biyokaçakçılıktaki yeri, BEÜ Öğretim Görevlilerinden Yard. Doç. Dr. Murat Kürşat’ın bölgedeki önemli bitki türleri ve biyokaçakçılıktaki yeri ve son olarak BEÜ Öğretim Görevlilerinden Yard. Doç. Dr. Kubilay Toyran’ın biyokaçakçılık ve omurgalı hayvanlar konulu sunumları yapması ile sona erdi.
Düzenlenen toplantıya il ve ilçe kurum amirleri ile çok sayıda davetli katıldı.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.