BİTLİS13HABER
Vergi borcu olmayan ailenin tapulu evlerine, başkasının vergi borcuna karşılık tedbir konuldu
Bitlis’in Tatvan ilçesinde ikamet eden Karakurt ailesinin 4 yıl önce satın aldığı eve, evin ilk sahibinin vergi borcuna karşılık mahkeme kararıyla ihtiyati tedbir kararı konuldu.
Karakurt ailesi, 2012 yılında Tatvan Bahçelievler Mahallesi Hayvan Pazarı mevkii 638 ada 9 parselde bulunan binanın bodrum katındaki dairelerini satıp kızları Kübra Açar’ın da desteğiyle aynı binanın zemin katındaki 3 numaralı daireyi 70 bin liraya satın alarak, tüm resmi işlemleri tamamlayıp Kübra Açar adına tapularını aldılar. Ancak, yapıldıktan sonra 4 kez el değişen dairenin 5’inci sahibi olan Karakurt ailesinin mutluluğu kısa sürdü ve evi aldıktan bir yıl sonra kendilerine gelen bir mahkeme tutanağıyla hayatlarının şokunu yaşadılar.
Tatvan Vergi Dairesi Müdürlüğü, Tatvan 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde evin ilk sahibiyle birlikte sonraki 4 mülk sahibi hakkında dava açmış, açılan dava neticesinde mahkemeye çağırılan Karakurt ailesinin evli kızı Kübra Açar ile evin önceki 4 sahibine, evin ilk sahibinin vergi borcu olduğu, satılan evin çok kısa sürelerde el değiştirdiği ve dolayısıyla ev için yapılan satış işleminin gerçek bir alım-satım işlemi olmadığı gerekçe gösterilerek yapılan satışın iptal edilerek taşınmaza tedbir konulmasını talep edilmiş. 2013 yılında açılan ve 3 yıl süren dava neticesinde, söz konusu evin 6 yıl içinde 5 kez el değiştirmiş olduğunu tespit edilerek, bilirkişiden evin maliyeti için rapor istendi. Bilirkişi ve Tatvan Vergi Dairesi Müdürlüğü’nün mahkemeye sunduğu raporlar neticesinde mahkeme davayı 3 yıl sonra karara bağladı. Davanın, evin ilk sahibi ve sonraki 4 sahibinin aleyhine sonuçlanması nedeniyle mahkeme davanın tüm masrafları da davalı kişiler tarafından ödenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca 4 yıl önce söz konusu ev için yaklaşık 70 bin lira vererek evin tapusunu alan Karakurt ailesinin eviyle ilgili ise, yapılan satışa ilişkin tasarrufun iptaline, davacıya cebri icra yetkisi tanınmasına ve dava konusu taşınmaz üzerine ihtiyati tedbir kararı konulmasına karar kıldı. Yargıtay da temyiz yolu açık olmak üzere davayı karara bağladı. Mahkemenin vermiş olduğu karar neticesinde eğer temyiz aşamasında da bir sonuç alınamazsa Karakurt ailesinin 2012 yılından beri tapusunu alarak kullandığı evleri hiç tanımadıkları evin ilk sahibinin vergi borcuna karşılık ellerinden alınacak.
Hiç tanımadıkları bir kişinin vergi borcuna karşılık evlerine tedbir konulmasına tepki gösteren Karakurt ailesi, yüzde yüz haklı durumdayken, mahkemenin vermiş olduğu kararla haksız duruma düştüklerini ve mağdur olduklarını ileri sürdü.
Gerekçeli kararın ellerine ulaşmasının ardından karara itiraz etmeye hazırlanan Karakurt ailesi, tüm birikimlerini vererek, bin bir zorlukla aldıkları evlerinin hiç tanımadıkları birinin vergi borcuna karşılık ellerinden alınabilme ihtimaline karşı mağdur olduklarını ve bu nedenle adalet beklediklerini söylediler.
Annesi ve alzheimer hastası anneannesi için evi satın aldıklarını belirten tapu sahibi Kübra Açar, “Biz 2012 yılında 70 bin lira ödeyerek bu daireyi tapusuyla birlikte satın aldık. Ancak biz aldıktan bir yıl sonra yani 2013 yılında bu dairenin ilk sahibi olan kişinin vergi borcu gerekçe gösterilerek, evin ilk sahibi ve biz dahil 4 ev sahibine Tatvan Vergi Dairesi Müdürlüğü tarafından dava açıldı. Yaklaşık 3 yıldır devam eden dava, olayla hiçbir bağ ve bağlantımız olmamasına, evin ilk sahibiyle yakından veya uzaktan bir tanışıklığımız yada akbalık ilişkimiz olmamasına rağmen aleyhimize sonuçlandı” dedi.
Mağdur olduklarını dile getirerek, mahkemenin kararına tepki gösteren Açar, gazetecilere şöyle konuştu;
“Parasını ödeyip tüm resmi iş ve işlemleri yaparak tapusunu aldığımız evin, tarafımıza geri hiçbir bedel ödenmeden alınmasına ve mahkeme giderlerinin davaya dahil olan bizler tarafından ödenmesine karar verilmiş. Mahkemenin bu kararı bizleri mağdur etmiş durumda. Dava sonucuyla ilgili temyiz hakkımız bulunuyor, bunu sonuna kadar kullanacağız. Adalete güveniyoruz ve adalete sığınıyoruz. Annem ve hasta anneannem, mevcut binanın bodrum katında kalıyorlardı. Bende eşimin rızasıyla bodrum kattaki daireyi sattıktan sonra kendi ziynet eşyalarımı da satarak eksik kalan parayı tamamlayıp şuan davaya konu olan bu daireyi satın aldık. Ancak şu anda beni en çok üzen durum annem ve bakmakla yükümlü olduğu yatalak alzheimer hastası yaşlı anneannemin mağdur olmasıdır. Madem ev ile ilgili bir sıkıntı vardı veya madem hacizli yada benzeri sorunlar mevcuttu, biz evi satın alıp tapusu için resmi tüm işlemleri yaparken neden bu sıkıntılar bize söylenmedi. Neden sorunsuz şekilde tapumuzu bize teslim ettiler. Dairenin hiçbir sorunu olmadığı için, sıkıntı çıkarmadan tapumuzu kendi elleriyle bize verdiler, ama bu gün geri almaya çalışıyorlar. Bir sorun yada sıkıntı varsa bu devletin kurumlarından kaynaklanan bir sorun ve sıkıntıdır. Kurum çalışanlarının keyfi muamelesi yüzünden biz mağdur ediliyoruz. Bizim Devlete vergi borcumuz yok. Bu tanımadığımız bir başkasının borcu ve aradan yıllar geçmiş, şimdi de gelip başkasının borcunu bize yüklemeye çalışıyorlar. Bunu ne hak, ne adalet nede biz, kabul edemeyiz. Sonuna kadar hukuki tüm yollara başvuracağız.”
Ev sahibi Kübra Açar’ın annesi Gülbeyaz Karakurt ise, kızının desteği ile aldıkları evin mutluluğunu yaşayamadan kabusunu yaşadıklarını söyleyerek, “Bu evi kızım ile damadımın desteğiyle aldık. Ancak yaşanan bu olumsuz olay bizleri son derece üzdü ve mağdur etti. Çünkü burayı dişimizden tırnağımızdan biriktirdiğimiz helal paramızla aldık. Başkasına ait olan ve bizle hiçbir ilgisi olmayan bir borca karşılık evimizi elimizden alınmak istiyorlar. Allah rızası için Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız sesimizi duyup bize yardım etsin. Devlete vergi borcu olan kişiyi tanımıyoruz, bilmiyoruz ve biz evi ondan da almadık. Şuan mağdur durumdayız, elimizden hiçbir şey gelmiyor, çaresizce sadece adalet bekliyoruz” şeklinde konuştu.
Ev sahibi Kübra Açar’ın kardeşi Veysel Karakurt da, evin parasını ödeyip tapu için gerekli işlemleri yaptıklarında her hangi bir sıkıntı çıkmadığına dikkat çekerek, “Evi satın aldığımızda resmi tüm işlemleri yerine getirip tapuyu ablamın adına yaptırdık. Biz tapuyu alırken bize her hangi bir sıkıntısı olmadığını belittiler, bizde bir sıkıntısı olmadığı için tapuyu alabildik. Tanımadığımız bir şahsa ait olan bir borca karşılık evimize el konulması kabul edilemez bir durumdur. Mağdur durumdayız ama davanın temyiz hakkı var, hukuki ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağız” dedi.
Kararın hukuki ve vicdani olmadığını ifade eden Bitlis Baro Başkanı Enis Gül ise, konuyla ilgili şunları söyledi;
“Trilyonlarca borcu olanların işletmesi varken tahsil etmeyen vergi dairesinin, gelip gariban bir aileye yüklenerek başkasının borcunu tahsil edilmeye çalışması adil değil. Vergi dairesinin kendi görevini ihmal edip en sonunda gariban insanları mağdur etmeye çalışması hiç doğru değil. Asıl, yıllar önce belirlenen vergi borcu neden geciktirilmiş, neden tahsil edilmemiş ve o dönemdeki kurum çalışanlarını araştırmak, onlar hakkında soruşturma başlatmak lazım.”
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.