• 14-07-2019 12:54

Artan İshal Salgınlarına Karşı Dikkatli Olun

Artan İshal Salgınlarına Karşı Dikkatli Olun

dytbercemgonuldas@gmail.com

Artan İshal Salgınlarına Karşı Dikkatli Olun

Kıymetli okurlarım, yaz aylarında sıklıkla rastlanan ishal, bulantı, kusma, ateş , karın ağrısının görüldüğü mide ve bağırsak iltihabından bahsedeceğim bu yazımda.  Tıptaki adı akut gastroenterit.

Genellikle çocuklarda daha sık karşılaştığımız bu duruma özellikle de son günlerde gittikçe artar durumda yetişkin bireylerde de rastlanıyor.  Akut gastroenteritler çoğu zaman kendiliğinden geçme eğiliminde ancak bazı durumlarda da ciddi problemlere yol açabiliyor. Bu nedenle de özellikle hijyene ve beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

Nasıl bulaşır?

Hastalık etkenini içeren dışkı ile kirlenmiş olan yiyeceklerin yenilmesiyle, su veya diğer içeceklerin içilmesiyle ve hastalık etkeni ile temas etmiş kirli ellerin ağıza götürülmesi ile bulaşır. Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşımın sağlanamadığı bir bölgede, su içmek, yemek yapmak, bu suları temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.

Ayrıca kişisel hijyen şartlarının kötü olduğu durumlarda hastalık kişiden kişiye de bulaşabilir. Diğer bir yayılma yolu ise hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerin tüketilmesidir. Kirli su, yıkama sırasında yiyeceklere hastalık etkenlerinin bulaşmasına neden olabilir. Kirli sulardan yakalanmış balık ve deniz ürünleri de akut gastroenteritler için kaynak olabilirler.

Beslenme nasıl olmalıdır?

İshal düzelene kadar yağsız ve posasız gıdalarla ishal diyeti uygulanır ve hastanın ağızdan bol sıvı alması sağlanır. İshale bağlı gelişen sıvı ve tuz kaybı oldukça önem taşır. Bu nedenle su kaybının derecesi belirlenip, kayıp az miktarda ise ağız yoluyla, şiddetli ise damar yoluyla (serum) yerine konması gerekir.

İshal süresinde iştahsızlık sıktır.  Besinler sık ve ufak öğünler şeklinde tüketilmelidir. Anne sütü alan bebeklerde emzirme devam ettirilir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkin bireylerde yoğurt, ayran, haşlanmış patates, pirinç lapası, yağsız et, katı yumurta gibi besinler tercih edilmelidir. Kayısı , erik, üzüm, kavun,karpuz gibi meyveler  bağırsak hareketlerini artıracağından ishal durana kadar önerilmez. Muz , şeftali, kabuğu soyulmuş elma tüketilebilir. Tam tahıl ekmekler yerine beyaz ekmek tercih edilmelidir.   Yağ emilimi bozulmamış olmasına karşın çok yağlı besinler bağırsaklardan geçişi hızlandırdığı için birkaç gün verilmemelidir.

Gıda güvenliğiniz için;

1- Tüm meyve ve sebzeleri tüketmeden hemen önce bol ve temiz su ile yıkayınız.

2- İyice piştiğinden emin olduğunuz gıdaları tüketiniz.

3- Pişirilmiş dahi olsa uygun şekilde saklanmayan gıdalarda mikrop üreyebileceğini unutmayınız, bu nedenle uygun şekilde saklanan gıdaları tüketiniz.

4- Açıkta satılan gıda maddelerini kesinlikle tüketmeyiniz.

5- Kümes hayvanları, kasaplık hayvan etleri ve ürünleri tam olarak pişirdikten sonra tüketiniz.

6- Pastörize edilmiş süt ve süt ürünleri kullanınız.

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler dilerim.



Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim