• HABERLER
  • MAKALE
  • Bitlis İli İçin Organize Sanayi Bölgesinin Önemi
  • 18-10-2018 15:18

Bitlis İli İçin Organize Sanayi Bölgesinin Önemi

Bitlis İli İçin Organize Sanayi Bölgesinin Önemi

remzi.oto@yahoo.com

Bitlis İli İçin Organize Sanayi Bölgesinin Önemi

Değerli okuyucularım, bu yazımda Bitlis ilimiz için Organize Sanayi Bölgesinin önemine değinmek istiyorum. Organize Sanayi Bölgeleri aynı veya farklı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin düzenli olarak üretim yapmak için toplandıkları belli yerlerdir.

Çam ve Esengün organize sanayi bölgesini, “sanayinin uygun görülen alanlarda yapılmasını sağlamak, kentleşmeyi yönlendirmek, çevre sorunlarını önlemek, bilgi ve bilişim teknolojilerinden yararlanmak, imalat sanayi türlerinin belirli bir plan dahilinde yerleştirilmeleri ve geliştirilmeleri amacıyla, sınırları tasdikli parçaların gerekli alt yapı hizmetleriyle ve ihtiyaca göre tayin edilecek sosyal tesisler ve teknoparklar ile donatılıp planlı bir şekilde ve belirli sistemler dahilinde sanayi için tahsis edilmesiyle oluşturulan ve 4562 sayılı kanun hükümlerine göre işletilen mal ve hizmet üretim bölgesi” şeklinde tanımlamışlardır (Çam ve Esengün, 2011, s.55-63).

Türkiye’nin kalkınma dönemine baktığımızda, ilk organize sanayi bölgesi Bursa İlinde kurulmuş ve daha sonra Türkiye’nin diğer bölgelerine yayılmıştır. Organize Sanayi Bölgeleri hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomileri için son derece hayati bir öneme sahiptir. Organize Sanayi Bölgeleri üretim, kalkınma, istihdam, bulundukları çevrelerin olumlu değişimi, insan niteliğinin gelişmesi, ekonomi ve istihdam üzerinde gerek ülke açısından gerekse bulundukları il açısından oldukça önemli katkıları olan bir süreci kapsamaktadır.

Bu açıdan Bitlis sadece Türkiye’nin değil aynı zamanda bölgenin en şansız illîdir diyebilirim. Çünkü AK Parti iktidarı döneminde, Türkiye ekonomisi olsun bölge ve illerin ekonomileri olsun büyük sanayileşme hamleleri ve gelişmelere tanıklık etmişlerdir. Ancak, ne yazık ki Bitlis olarak, ne bu sanayileşme hamlesinden ne de istihdam ve nitelikli işgücü açısından, bu sayılanların hiçbirinden faydalanılamamıştır. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki iller içinde organize sanayi bölgesi olamayan tek il ne yazık ki Bitlis’tir. Bitlis ilinde organize sanayi bölgesinin olmaması il açısından büyük kayıplara neden olmuş, ekonomi gelişmemiş, düzenli şehirleşme gerçekleşmemiş, nitelikli işgücü yetişmemiş, işsizlik artmış, dışarıya göç verme sıralamasında üst sıralarda yer almış ve ekonomik gelişmişlik açısından da 81 il içinde 78 sırada yer almıştır.

2018 yılı Genel seçimlerinde AK Parti seçim beyannamesinde de, Bitlis ilinde organize sanayi bölgesinin olmadığı dile getirilmiş ve en kısa zamanda organize sanayi bölgesinin kurulup faaliyetlerinin tamamlanacağı temennisinde bulunulmuştur.

Laura Saikku’ya göre Organize Sanayi Bölgeleri;

• Firmaların ortak çevre politikalarının oluşturulmasına katkı sağlar.

• Firmaların iletişim materyallerinin ve planlarının oluşturulmasına katkı sağlar

• Firmaların düzenli olarak bir araya gelmelerine katkı sağlar.

• Uygulamaya dönük eylemlerin güçlendirilmesi için pratiklerin yapılmasına yardımcı olur.

• Farklı üretim yapan firmalar arasında projelerin başlatılmasına ve onların devam ettirilmesine katkı sağlar.

• İşbirliği içerisinde ortak kararların alınmasına yardımcı olur.

• Malzeme ve enerji verimliliğini artırmak için firmalar arasında işbirliğini geliştirir.

• Çevre kirliliğinin azaltılmasına yardımcı olmak.

• Ölçek ekonomilerinin, oluşturulmasına önayak olmak.

• Sürece, bölge içerisinde çalışan personelin daha aktif katılımının sağlanmasına yardımcı olmak.

• Firmaların rekabet güçlerinin artırılmasına katkı sağlamak.

• Ülke doğal kaynaklarının daha verimli kullanılmasını sağlamak.

• Kurulduğu şehrin ve bölgenin kalkınmasına katkı sağlamak gibi faydaları vardır(Saikku, 2006, s.5).

Organize Sanayi Bölgelerinin Türkiye’nin kalkınmasında geçmişten günümüze çok önemli katkıları olmuştur. Organize sanayi bölgeleri işletmelerin karşılıklı güven ve birliktelik içinde ülkenin, bölgenin ve bulundukları şehirlerin sadece üretimlerinin artışı veya sinerjilerinin oluşturulmasına katkısının yanında bölge ve illerde meydana gelebilecek doğal affet, yangın, ekonomik krizin önlenmesi, geri kalmışlığın bertaraf edilmesi, nitelikli işgücünün yetişmesi, işsizliğin önlenmesi, göçün durması ve çevreye karşı duyarlılığın artması gibi birçok önemli katkısı vardır.

Bana göre bir ilin ekonomik, sosyal, nitelik, kalkınma ve her açıdan ilerleme ve gelişmesindeki en temel faktörler; siyasetin, bürokrasinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının genel bakış açılarındaki vizyon ve misyonla alakalı bir durumun yanında, yöre insanının niteliği, neler öngördüğü, gerçekten ne istediğini bilmesi ve gerçekçi olmasıyla da alakalı bir durumdur. Bireysel değil toplumsal ve memleket çıkarlarının ön planda olduğu bir bakış açısı ancak bireyi, toplumu, yöreyi ve memleketi ileri bir düzeye ulaştırır. Kişisel çıkarlar ön planda olduğu sürece gelişmekten, ilerlemekten ve nitelikten söz etmek mümkün değildir. Bütün bu olumsuzlukların bertaraf edilmesi için, kurulacak bir organize sanayi bölgesinin sayılan olumsuzluklar üzerinde çok büyük olumlu katkıları olacaktır. Bu nedenle Bitlis için organize sanayi bölgesi hayati bir önem taşımakta ve çok acil olarak biran önce kurulması ve faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Umarım bu görüş ve temennilerimizin en kısa zamanda hayata geçtiğini görürüz.

Selam ve dua ile..



Etiketler: Bitlis13haber
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim