dytbercemgonuldas@gmail.com
Gebelikte Beslenme
Gebe kadının beslenmesi ile anne karnındaki bebeğin sağlığı arasında önemli bir ilişki bulunmaktadır. Anne karnındaki bebeğin bedensel ve zihinsel olarak büyümesi ve gelişmesi annenin gebeliği süresince yeterli ve dengeli beslenmesi ile mümkündür.
Gebelik dönemi, anne karnında büyüyen bebeğin ihtiyaçları nedeniyle besin öğesi gereksinimlerinin arttığı bir dönemdir. Sağlıklı bir gebelik için yeterli ve dengeli bir diyet tüketilmesi ve sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları oldukça önemlidir.
Gebelikte ne kadar enerji alınmalı?
Şişmanlığın anne ve bebek sağlığı açısından olumsuz etkilerini önlemek için annenin gebeliğe ideal ağırlıkla başlaması ve gebelik süresince önerilen ağırlık kazanımı sınırlarının içinde kalması önemlidir.
Gebelik toplumda sanılanın aksine “2 kişilik yemek yemek” anlamına gelmemektedir.
Normal kiloda gebe kalan bir kadının ilk 3 aydan sonra, sağlıklı bir gebelik için günlük 300 kalori civarında fazladan enerji alması yeterlidir. Gebelik öncesi ağırlığınızı sürdürmek için günlük 2000-2200 kalori ihtiyacınız varken gebelikte 300 kalorilik ekle birlikte şu anda almanız gereken günlük enerji miktarı yaklaşık 2300-2500 kaloridir.
Gebelik öncesi şişmansanız, enerji eklemesi yapılmaz, gereksiniminiz kadar verilir.
Gebelik öncesi çok şişmansanız, ilk 3 ay enerji kısıtlı verilirse de bu kısıtlama 1200-1500 kaloriden az olmamalıdır, 4. aydan sonra kısıtlama yapılmaz.
Gebelik öncesi zayıfsanız, ilk üç ay ek 250 kalori, 4-9 aylar arası ek 300 kalori alınmalıdır.
+ 300 kalorilik enerji diyetinize 1 dilim ekmek, 1 meyve, 1 bardak süt ve 1 köfte kadar et eklenmesi ile sağlanmış olur.
Gebelikte beslenmede dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Genel beslenme önerilerini sıralayacak olursak;
1- Artan enerji ve besin ögelerinin karşılanabilmesi açısından 3 ana öğüne ek olarak mutlaka 2-3 ara öğün tüketilmelidir.
2- Yeterli enerji ve posa alımı için tam buğday ekmeği ve diğer tam tahıl ürünlerinden yeterli miktarda tüketilmelidir. (günlük miktar: ekmek 4-6 dilim, pilav / makarna 2-3 porsiyon kadar)
3- Vitamin - mineral ihtiyacını karşılamak için günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Çiğ yenen sebze ve meyvelerde özellikle hijyene dikkat edilmeli, iyice yıkandığından emin olunmalıdır.
4- Protein ve kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günde 3-4 porsiyon süt ve süt ürünü tüketilmelidir. (pastörize veya UHT sütten yapılmış besinler tüketilmeli)
5- Protein ve demir ihtiyacını karşılamak için 3-4 porsiyon kırmızı et, tavuk eti, hindi eti, balık tüketilmelidir. Çok yağlı etler , işlenmiş et ürünleri (salam, sosis,sucuk..) ile ağır metal içeren deniz ürünleri tüketiminden kaçınılmalıdır.
6- Hayvansal yağlar yerine bitkisel sıvı yağlar (zeytinyağı,fındık yağı ..) tercih edilmelidir.
7- Ceviz, fındık, badem ara öğün olarak 1 avuç kadar tüketilebilir. Ancak kavrulmuş yağlı tohumlar E vitamini emilimini azaltacağından, aynı zamanda ödem problemi oluşturacağından kavrulmamış olanlar tercih edilmelidir.
8- Hamilelik süresince bitki çayı tüketimine dikkat edilmelidir. Ihlamur, rezene, zencefil, kuşburnu gibi çaylar günde 1 ya da 2 fincan tercih edilebilir. Papatya, defne, hatmi çiçeği, adaçayı, sinemaki gibi çayların tüketimi önerilmemektedir.
9- Fazla kafein gebede kasılmaları arttırır. Bu sebeple günlük kafein alımı 300 mg ‘ ı geçmemelidir. (1 fincan Türk kahvesi 60 mg, 1 küçük kupa siyah çay 35 mg, 30 gr bitter çikolata 13-26 mg kafein içerir.)
10- Gebelikte sıvı ihtiyacı artacağından öncelikle su olmak üzere, süt, ayran, kefir, taze sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir. Günlük 10-12 bardak su tüketilmesi önerilmektedir.
11- Gebelik dönemi ve öncesinde folik asit kullanımı çok önemlidir. Gebe kalmadan 3 ay öncesinden başlayarak, gebeliğin 12. Haftasına kadar doktorunuzun önerdiği miktarda folik asit alınması önerilmektedir.
12- A vitaminin fazla miktarlarda alınması bebek için zararlıdır. Aşırı organ eti / sakatat tüketiminden kaçınmak gerekir.
13- Bebeğin beyin gelişimi için omega-3 desteği önemlidir. Haftada 1-2 gün, mevsimindeyse haftada 3 gün yağlı balık tüketilmesi önerilmektedir.
14- Gebelik süresince eksikliği hissedilen vitamin - mineral takviyeleri için mutlaka doktorunuza başvurun .
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.