dytbercemgonuldas@gmail.com
Haziran Ayının Vazgeçilmezi Işkın Otu (Uçkun)
Sevgili okurlar merhaba. Uzun zamandır bahsetmek istediğim ışkın otunun faydalarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Bir çoğumuzun severek yediği bir besin olan ışkın otunu yeterince tanıyor muyuz? Hangi hastalıklara iyi geliyor, birlikte görelim.
Dağlık yerleri seven ve çok yıllık otsu bir bitki olan ışkın; Filistin, Lübnan, İran, Irak gibi ülkeler ile ülkemizdeki Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan Ağrı, Hakkari, Bingöl ve Bitlis illerinde, ilkbahar aylarında kendiliğinden yetişmektedir.
Uçkun, yayla muzu ve yöresel olarak eşkın gibi isimlerle de anılmaktadır. Yalnızca Mayıs ayının ortalarından Haziran ayının ilk haftasına kadar olan sürede tüketilmektedir. Bitkinin boyu 40 santimetreye kadar uzayabilmektedir.
Işkın otu çiğ olarak salatada, meyve gibi öğün aralarında, pişmiş halde yemek olarak tüketiliyor. Özellikle Almanya, İngiltere ve İsveç gibi ülkelerde pastalara, keklere konulan ışkın, ayrıca komposto ve reçel yapımında da kullanılıyor.
Bağırsakları çalıştırıyor, kanserli hücrelerin gelişmesini engelliyor, kan şekerini dengelediği için şeker hastalarının tüketmesi yararlı!
Işkın bitkisi yüzde 90 - 95 su, yüzde 1,3 protein içeriyor. Bunun yanında (Demir, çinko, bakır, mangan, selenyum, A vitamini, E vitamini ve C vitamini gibi) çok sayıda vitamin ve mineral içermektedir. Ayrıca yüksek oranda lif içerdiğinden, bağırsakları çalıştırıyor ve kabızlığa karşı etkili oluyor.
Yapılan çalışmalar, ışkının kan şekerini düzenleyici etkide olduğunu, yapısında bulunan polifenol adındaki kimyasalın kanserli hücrelerin gelişmesini engellediğini göstermiştir.
Faydaları bu kadar çok olan ışkın otu, günlük beslenmede yerini almalı, ancak her şeyin fazlasının zararlı olduğu da unutulmamalı. Işkın otu, asidik özellikte olduğundan dolayı tüketirken aşırıya kaçılmamalıdır.
Sağlıklı günler diliyorum.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.