• 05-11-2018 18:17

Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

mtasdemir13@hotmail.com

Lösemi Tedavi Edilebilir Bir Hastalıktır

Kıymetli okuyucularım, bu yazımda “2 - 8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası” olması münasebetiyle, Lösemi hastalığını ele aldık.

Halk arasında kan kanseri olarak bilinen Lösemi, ciddi hayati tehlike oluşturan bir hastalıktır ve çocuklar için büyük tehdit oluşturuyor. Çocukluk çağında en sık görülen kanser türü olan Lösemi, kemik iliğindeki kan kökenli hücrelerin anormal, yani kontrolsüz olarak çoğalması sonucunda bu hastalık ortaya çıkıyor. Kemik iliğinde kanser yayılınca, kan üretme fonksiyonu kayboluyor. Vücut kan üretemediği için, çocuklarda kan değerleri düşmeye başlıyor. Bunun sonucunda, çocukta kansızlığa bağlı yorgunluk, bitkinlik ve halsizlik gibi belirtiler ortaya çıkıyor.

1960 yıllarında tanı konulduktan sonra, yüzde 3 olan Lösemili hastaların yaşama oranı, bugün yüzde 88 oranındadır. Gelişen tıp teknolojisi sayesinde erken teşhis ve etkili bir tedavi yöntemiyle iyileşme oranının oldukça yüksek olduğu görülüyor.

Löseminin çeşitli türleri vardır ve insanları farklı şekilde etkiler. Tedavi seçenekleri ise lösemi tipine, kişinin yaşına ve genel sağlık durumuna bağlı olur. Ama, ana tedavi türü kemoterapidir. Bu, hastanın sahip olduğu kanser türüne göre ayarlanır. Tedavi erken başlarsa, remisyon şansı daha yüksektir. Lösemi tedavisinin amacı tam remisyonu sağlamaktır. Bunun anlamı tedavi sonrasında hiçbir hastalık belirtisinin kalmaması ve hastanın sağlıklı hale gelmesidir.

Tedavi uyum gerektiriyor. Çünkü tedavi 1 veya 2 hafta değil, en az 2 - 3 yıl sürüyor. O nedenle iyi bir merkezde, doktor ve aile uyumunun da olduğu şekilde tedavi edilmelidir. Çocukları kemoterapiye getirmek zor oluyor. Çocuklar hastalığın farkına varınca hastanede neler yaşayacaklarını biliyor. O yüzden çocukların hastaneye daha mutlu ve uyumlu şekilde gitmeleri sağlamalıdır.

Tedavi sonrasında ise, dikkat edilmesi gereken en önemli konu enfeksiyonlara karşı korunmadır. Bu amaçla maske takılması, kalabalık yerlerde bulunulmaması, kapalı, havasız yerlere gidilmemesi, yenilen gıdalarda temizliğe özen gösterilmesi, hayvanlardan uzak durulması ve kişisel bakımın çok iyi yapılması gereklidir. Kemik iliği nakli olan hastaların bu hususlara çok daha fazla dikkat etmesi gereklidir.

Yazıma son olarak şunu ekleyebilirim; Lösemi olduğunu öğrenmek kişi için travmatik bir olgudur. Ancak, hastalık hakkında bilgilendirilmek, Löseminin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu bilmek, psikolojik direncin artması ve aile desteği gibi faktörler, tedavi sürecine olumlu katkı sağlamaktadır. Bu nedenle psikolojik destek çok önemlidir.

Sağlık dolu huzurlu günler diliyorum.



Etiketler: Bitlis13haber
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim