dytbercemgonuldas@gmail.com
Neden Kilo Veremiyorum?
Sevgili okurlar, hepinize merhaba. Bazılarımızın fazla kilolarıyla başı dertte olabiliyor maalesef. Belki yediklerimizi aşırı kısıyoruz, çoğu zaman aç kalıyoruz ama bir türlü çözüm bulamıyoruz. Belki de çoğumuz şunları bir kere de olsa yaptığını dile getirmiştir. Diyet yaptığım da oldu, ekmeği kestim, abur cubur yemiyorum, spor da yapıyorum ama neden hala kilo veremiyorum? Bu sorular böyle uzayıp gidiyor…
Değerli okurlar, kilo verememenin birçok nedeni olabilir. Yeme alışkanlıkları, hareketsizlik, sigara veya alkol kullanımı, stres, endokrin ve metabolik hastalıklar bunlardan bazılarıdır. Özellikle obezitenin nedeni olarak öne sürülen açıklamalar arasında en belirgin olanı aşırı beslenmedir. Diyetin yağ içeriğinin ve basit karbonhidrat (rafine şekerler) oranının yüksek olması, fazla alınan enerjinin vücutta yağa dönüşüp depolanması ile vücut ağırlığının artışına neden olmaktadır. Öğünlerde ve öğün aralarında yağlı-karbonhidratlı besinleri aşırı tüketmek, öğün atlamak, hızlı yemek ve aşırı alkol tüketmek obezitenin oluşumuna ciddi zemin hazırlamaktadır.
Fazla kilo alımında yalnızca çevresel etmenler değil, ailesel ve etnik faktörler de etkili olmaktadır. Bu durumun kökeninde genetik faktörler yer alabileceği gibi kültürel alışkanlıkların da beslenmede önemli bir etken olduğu bilinmektedir. Örneğin, besin pişirmede kullanılan malzemeler (baharatlar, yağlar) kilo kontrolünde önem taşımaktadır.
Ayrıca vücut ağırlığının normalden fazla olması, kronik hastalıklara yakalanma riskini artırır ve yaşam süresini kısaltır. İnsülin direnci, diyabet (şeker hastalığı), kalp-damar hastalıkları, karaciğer yağlanması, kanser, inme (felç), kas-iskelet hastalıkları gibi birçok hastalığı tetiklemektedir.
Özellikle de Türkiye’de erişkin toplumda diyabet baş döndürücü bir hızla artmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda 1998 yılından 2010 yılına kadar diyabetin yüzde 90 artış sağladığı görülmüştür. Diyabetlilerin yaklaşık yarısının hastalıklarının farkında olmadıkları bildirilmektedir.
Peki, diyabet olduğumuzu anlamanın yolu var mıdır?
Sık sık idrara çıkıyorsanız, sürekli su içme isteğiniz oluyorsa, ağzınız sürekli kuruyorsa, yemeklerden hemen sonra tatlı bir şeyler yeme isteği oluyorsa, el ve ayaklarda sıcağa ve soğuğa duyarlılık varsa diyabetli olabilirsiniz.
Bu belirtilerden birkaç tanesi bulunuyorsa bir sağlık kuruluşuna gidip gerekli kan tahlillerini yaptırmanızı öneriyorum. Sonrasında düzenlenen beslenme programı ile sağlıklı bir şekilde kilo vermeniz mümkün olacaktır. Diyabet ve diğer hastalıkların kilo vermenizde sorunlar oluşturacağını unutmayın.
Hepinize sağlıklı günler diliyorum.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.