dytbercemgonuldas@gmail.com
Ramazan Sonrası Beslenme Önerileri
Kıymetli okurlarım, hepinize merhaba. Artık Ramazan ayını geride bırakıyoruz. Ramazan ayında temel olarak 2 öğün (sahur-iftar) şeklinde beslendiğimiz için vücudumuz bu beslenme düzenine alışmıştı. Ramazan ayı boyunca enerji alımı sınırlı olduğundan, özellikle Ramazan sonrası yemeklere çok yüklenmek, mide ağrısı, yüksek tansiyon, hazımsızlık ve benzeri rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Ramazan sonrası tekrar 5 - 6 öğün olarak beslenmeye geçtiğimiz için, bu süreçte sağlık problemleriyle karşılaşmamak adına bazı noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bayramda beslenmeyi normal beslenmeye geçiş olarak düşünüp sağlıklı ve dengeli bir beslenme planlaması yapmak gerekiyor.
Bunları maddeler halinde sıralayacak olursak;
1 - Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlayın.
Bayram sabahı ağır yemekler yerine hafif bir kahvaltı, gün boyunca sizi daha iyi hissettirecektir. Yumurta, peynir, zeytin, bol yeşillik ve söğüş sebze ile birlikte beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmek doğru tercih olacaktır. Yanına şekersiz çay, yeşil çay ya da taze sıkılmış meyve suyu tercih edilebilir.
2 - Bayram gezmelerinde ağır yemeklerden uzak durun.
Misafirlikte ikram edilen yiyecek içeceklerin türü elbette çok önemli. Birden fazla yere gidecekseniz mutlaka öncesinde bir planlama yapın. Her gittiğiniz yerde fazla miktarlarda yemek ikramlarını geri çevirememek ciddi rahatsızlanmalara yol açabilir. Az porsiyonlarda, ağır ve yağlı olmayan ikramlıkları tercih edin.
3 - Şekerli ve gazlı içecekler tüketmeyin.
Gün içinde artan sıvı ihtiyacını karşılamak adına tüketilen gazlı, şekerli içeceklerin sonrasında susuzluğu artıracağını unutmayın. Bol su, ayran, sade maden suyu, taze sıkılmış meyve suyu tercih edin. Birkaç bardak şekersiz açık çay ile 1 - 2 fincan sade Türk kahvesi gün boyunca içeceğiniz diğer içecekler arasında yer alabilir. Ancak bu içeceklerin kafein içerdiğini de unutmamak ve fazlasının çarpıntı veya baş ağrısı gibi etkilerini göz ardı etmemek gerekiyor.
4 - Bayram tatlılarında porsiyona dikkat!
Bayramların olmazsa olmazı tatlılar tüketilirken mutlaka porsiyona dikkat etmek gerekiyor. Şerbetli tatlılar yerine hem protein hem de kalsiyum alımını da destekleyecek şekilde hafif sütlü tatlılar tercih etmek daha doğru olacaktır. Özellikle bayram gezmelerinde ikram edilen tatlıları tüketirken porsiyon miktarlarını aşmamaya dikkat edin. Şerbetli tatlıları 1 - 2 dilim, sütlü tatlıları da 1 kaseyi geçmeyecek şekilde sınırlamak gerekecektir.
Ayrıca, bayram günleri süresince bayram şekerleri yerine kuru meyvelerden hazırlanmış ikramlıklar hem şeker ihtiyacınızı karşılayacak, hem de sağlıklı tercihlerde bulunmanızı sağlayacaktır. Kuru kayısı - ceviz ile hurma - badem ikililerinden hazırlayacağınız ikramlıkları eminim misafirleriniz de çok beğenecektir.
Hepinize şimdiden mutlu bayramlar diliyorum. Sağlıkla kalın.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.