• 09-03-2021 20:21

Reflü ve Beslenme Tedavisi

Reflü ve Beslenme Tedavisi

belcimsuhedagul@gmail.com

Reflü ve Beslenme Tedavisi

Hepinize selamlar değerli okurlarım. Bu yazım da sizlerle reflü hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve beslenme tedavisinden bahsetmek istiyorum.

Mide içeriğinin kardiyadanözafagusa doğru yer değiştirmesine reflüdenir. Genellikle yemeklerden sonra günde 8-10 kere görülen fizyolojik bir olaydır. Ancak bu olay hastada semptom ve bulgulara sebep olduğu zaman gastroözofajiyelreflü hastalığı (GÖRH) adını alır.

Reflü hastalığı belirtilerinin arasında en önemlisi, yemekten sonra görülen midede yanma hissidir. Genel olarak yemek bittikten 30-60 dakika içinde hissedilir ve yatıp uzanma eylemleriyle birlikte artış gösterir. Tipik belirtiler arasında midede yanma hissi, sürekli hıçkırık, astım, ses kısıklığı, ağız kokusu, dişlerde mine kaybı, öksürük, zatürre ve göğüs ağrısı yer almaktadır. Acı, ekşi mide içeriğinin kendiliğinden ağza doğru gelmesi ile de belirti verebilir. Bazı zamanlarda ise reflüsü olduğunu kişiler fark etmeyebilir.

Yapılan çalışmalarda; uyku bozukluğu, metabolik bozukluklar ve kalp hastalığının neden olduğu bozulmuş yaşam kalitesi ile reflünün bire bir ilişkisi olduğu ortaya çıkmıştır.

Reflü tedavisi genellikle yaşam tarzının değiştirilmesiyle başlar.

Peki bu durumda nelere dikkat edilmelidir? Yaşam tarzında ne gibi değişiklikler yapılmalıdır?

- Reflüyü tetiklememek ve mide asidinin uyarılmasını önlemek için; çikolata, nane, yağlı yiyecekler, çok soğuk veya çok sıcak yiyecekler, kahve ve kafeinli içecekler, alkol, kuru fasulye, nohut ve mısır gibi gaz yapıcı yiyecekler, acılı ve ekşi yiyeceklerin rutin tüketiminden kaçınılmalı ya da diyetten çıkarılmalıdır.

- Mide gerilimini azaltmak için öğünler sık aralıklı olmalıdır.

- Yemek yerken sıvı alımı azaltılmalı, sıvılar öğün aralarında içilmelidir.

- Yeterli posa içeren sağlıklı bir beslenme planını takip edilmelidir.

- Yemekten sonra güçlü egzersizler yapmaktan sakınılmalıdır.

- Yemek yedikten veya bir şeyler içtikten sonraki 2-3 saat içinde yatmamalı veya uzanılmamalıdır.

- İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.

Hem ideal vücut ağırlığınızı korumak, hem de reflüde size özel beslenme tedavisini öğrenmek için bir beslenme uzmanı ile görüşme sağlayabilirsiniz. Unutmayın ki beslenme kişiye özeldir.

Sağlıklı ve mutlu günler diliyorum.



Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim