• 17-01-2016 05:30

Tatvan’da Minibüs Rezaleti..!

Tatvan’da Minibüs Rezaleti..!

bitlis13haber@gmail.com

Tatvan’da Minibüs Rezaleti..!

Değerli okuyucularım, toplumumuzun tüm ferdini ilgilendiren bir konuyu kaleme alma gereği duydum. BU YAZIM TÜM HAT SAHİPLERİNİ VE TÜM SÜRÜCÜLERİ KAPSAMIYOR ama ne yazık ki, Tatvan’da toplu taşıma rezalet hale gelmiş durumdadır..

Tatvan’da, minibüs kullanırken bir elinde sigara, diğer elinde telefon, diziyle direksiyon tutarak argo konuşan ve tespih sallayıp trafik kurallarını umursamadan diğer sürücüleri taciz eden toplu taşıma araç sürücülerine denk gelmemek neredeyse mümkün değil..

Toplu taşıma araçlarını kullanan yolcuların atlattıkları tehlikeleri bir kenara bıraksak bile, yaşadıkları saygısızlığı umursamazlıktan gelemeyiz. Bunun yanında trafik kurallarını hiçe sayan ve hatta kırmızı ışıkları takmayan minibüs sürücülerinin, trafiği kullanan diğer sürücülere yaptıkları saygısızlık cabası..

Toplu taşımacılıkta olması gereken kurallar çerçevesinde, minibüs şoförlerinden beklenen bazı tutum ve davranışları şöyle sıralanır;

* Acil ve stresli durumlarda soğukkanlı ve sakin olmak,

* Beraber çalıştığı kişilerle işe göre koordinasyon sağlamak ve uyumlu hareket etmek,

* Çalışma arkadaşlarına doğru ve zamanında bilgi aktarmak,

* Değişime açık olmak ve değişen koşullara uyum sağlamak,

* İletişim kurduğu kişilere karşı güler yüzlü, nazik ve hoşgörülü davranmak,

* İnsan ilişkilerine özen göstermek,

* İş disiplinine sahip olmak,

* İş süreçlerinde mesleki oda / kuruluşun belirlediği ilke, değer ve kurallara uygun davranmak,

* Kendisinin ve diğer kişilerin güvenliğini gözetmek,

* Risk faktörleri konusunda duyarlı olmak,

* Sorumluluklarını bilmek ve zamanında yerine getirmek,

* Tehlike durumlarında ilgilileri bilgilendirmek,

* Hijyen, kılık ve kıyafet öneminin bilincinde olmak.

Fakat ne yazık ki uygulanan kurallar da şu şekilde sıralanıyor;

- Trafikte öncelik sırası (1. minibüs 2. ambulans, itfaiye vs. 3. diğer) şeklindedir,

- Trafik ışıklarının anlamı, yeşil: geç, sarı: kornaya basarak geç, kırmızı: gazı kökleyip geç, şeklindedir,

- Tüm şeritlerin öncelikli kullanma hakkı minibüs şoförüne aittir,

- Yolda, en sol şeritte ve suratlı gidiyor olsa bile sağda bir müşteri görürse hemen direksiyonu kırıp frene basıp uygun pozisyon alır,

- Bazı müşteriler utangaç ve çekingendirler, minibüse binmek için gerekli hareketleri yapmayı unutmuş olabilirler, bu yüzden müşteri olma potansiyelini düşünerek o kişilere iyice yanaşıp el-yüz hareketi veya sözle, o da yetmedi kornaya abanarak uyarmak öncelikli görevdir,

- Minibüsü kullanırken elleri kullanmaya veya yola bakmaya gerek yoktur. Para say, tespih salla veya telefonla konuş, direksiyon diz veya dirseğe alışıktır nede olsa,

- Trafikte, bayan sürücüler dahil diğer bütün sürücüleri sıkıştıran, panik ortamı oluşturan ve dikkatleri, becerileri ölçen yolun kralı olur,

- Sinyal ve benzeri tüm lambalar tamamen aksesuardır, hiçbir ciddi kullanım alanları yoktur. bu yüzden trafik içinde kullanmaya gerek yok. Keyfi olarak yola gir, dur, yavaşla, hızlan..

- Bangır bangır çalan kapsamlı müzikler müşteri memnuniyetini arttırır,

- Sol kol, elde bir sigara ile birlikte pencereden sarkıtılmalıdır ve kıç hafif bir şekilde koltuğun soluna kaydırılmalıdır. böylece daha az benzin yakarsınız, gözlüğü unutmayın..

- Bütün yolcular para vermiş olsa bile siz yine de güneş gözlüğünüzle birlikte hafif bir yanbakış sergileyin, karizmanız suistimal edilmesin,

- Yolcu ineceği zaman ayağı daha havadayken, gazlamadan önce rencide etmeyi unutmayın,

- Yolda her gördüğünle işaretleş, balkondakiler için kornaya bas, öndekileri solla veya sağla, yolcuların can güvenliği çok da önemli değil,

- Hiç bir durum ve kural sizin trafiğe takılmanızı gerektirmez, hız sınırınız yok. Yol ortasında, kavşaklarda, dönüşlerde, ışıklarda, her yerde yolcu bindirme, indirme veya bekleme yetkisine sahipsiniz,

- Trafikte hızını engelleyen önündeki herkes için kornaya bas, olmadı küfür et. Trafiği tıkatacak şekilde keyifle sürüş yaptığında arkandaki araç sürücüleri yol istemek için seni rahatsız ettiğinde aşağı inip ağzını burnunu dağıt,

- Araç içerisinde veya dışında bayan erkek ayırımı yapma, herkes alışıktır argo kelimelere ve küfürlere, alışık olmayanı da alıştır. Olmadı telefonunu aç birilerine küfür et, herkes duysun kendinden ne kadar emin olduğunu.. (Unutma, minibüs vatandaşın mecburi durağı, senin de hava alma/atma aracındır)

Hiç kimse kimseyi suçlamasın, ben gördüğümü yazarım. Toplu taşıma camiası içinde çok değerli büyüğümde var, arkadaşım da var, doğru dürüst ve saygın insanlar da var. Ama ne yazık ki KENDİNİ BİLMEZ YETMELER de var..  Bahane aramak yerine, her kes kendi içindeki/etrafındaki pisliği ayıklasın yeter..

Toplu taşıma sürücülerinin kayıt altına alınması ve şoförlük kriterlerinin belirlenmesi gerekiyor. Bu işin hiç bir kriteri yok diyerek, kim boştaysa şoförlük yapsın demekle, bu iş yürümez..

Hiç kimse de topu başkasına atmasın.. Kooperatiflere söyleyince yollarda durak ve cep yok diyerek belediyeyi, çift sıra park var diye emniyeti suçluyor. Belediyeye sorunca minibüsler başlıca dert, trafik bir dert. Emniyete sorunca çevre yolu sıkıntısı dile geliyor..

Arkadaş, “ADAM SİGARA İÇEREK, KULAĞINDA TELEFON, ELİNDE TESPİHLE KAPISI AÇIK MİNİBÜS KULLANIP, KIRMIZI IŞIKTA GEÇİYOR ve D300 KARAYOLUNUN ORTASINDA YOLCU İNDİR BİNDİR YAPARAK, KAVŞAKLARDA PARK EDİYOR”

Yazdıklarımın, yolda durak-cep veya çift sıra parkla alakası yok, kimse de gündemdeki boşluktan faydalanıp keyfince çarşı ortasında at sürmesin. Yazdıklarım, tamamen genel terbiye ve kişilik ahlakıyla alakalıdır..

Ayrıca, Tatvan Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Şoförler ve Otomobilciler Odası ile kooperatif yöneticilerinin bu konunun üzerinde hassasiyetle durmasını diliyorum. Yönetmeliğin öngördüğü tüm yükümlüklere harfiyen uyulması kanaatinde olduğum gibi cezaların da ağır ve caydırıcı olması taraftarıyım..

Aksi halde 15 kişilik bir araca 30 kişi yükleyerek, yolcu taşımacılığından yük taşımacılığına geçen hiçbir zihniyet kural tanımaz..!

Emniyet, MOBESE’lerden takip etsin ve aralıklarla güvenli şekilde uygulama yapsın. Belediye, şikayet hattı oluştursun ve tüm araçların arkasında şikayet hattı numarası olmasını zorunlu kılsın. Kooperatifler, şoförler için seminerler düzenlesin ve kılık/kıyafet uygulaması başlatsın.. Gerekiyorsa, tüm toplu taşıma araçlarına ses algılamalı kameralar kurulsun. O zaman düzelir ve herkes rahat eder..

Kalın sağlıcakla..



Etiketler: Bitlis13haber
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim