BEÜ, İHA ve İSA ile Teknofest teknoloji yarışmasına katılacak
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün Gökyüzünün Gözü takımı ve Albatros takımı, "İnsansız Hava Aracı (İHA)" ile "İnsansız Su Altı Sistemleri (İSA)" dallarında, Teknofest teknoloji yarışmasına katılacak.
İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 17 - 22 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Teknofest teknoloji yarışmasına, başvuru yapan takımların gönderdiği raporların değerlendirilerek puanlama yapıldığı ve Gökyüzünün Gözü takımının 186 takım arasından 4’üncü sıraya yerleştiği belirtildi.
“BEÜ, Teknofest teknoloji yarışmasına 2 İHA ve 1 İSA dalında toplam 3 takım halinde katılacak”
Geçen yıl düzenlenen yarışmaya BEÜ adına ve bölgeyi temsilen Gökyüzünün Gözü takımı İHA dalında katılmıştı. Bu yıl ise, Gökyüzünün Gözü ekibi İHA dalında 2 takım, Albatros ekibi ise İSA dalında 1 takım olarak katılacak.
BEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü atölyesinde çalışmalara devam ekip adına kısa bir açıklama yapan Takımın Danışmanı Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kuluöztürk, aynı zamanda İHA için özgün gövde tasarım ve imalatı yapmaya başladıklarını kaydederek, "Tamamıyla özgün bir gövde tasarımına sahibiz. Bu gövdeyi kullanım amacına göre tasarladık ve Bitlis’te elde edebildiğimiz malzemelerden ürettik" dedi.
“Gökyüzünün Gözü takımı 186 üniversitenin bulunduğu listede 4’üncü sırada yer aldı”
Yarışmaya geçen yıl İHA dalında tek takımı olarak katıldıklarını, bu yıl ise iki İHA takımı ve bir de İSA takımı olarak katılacaklarını belirten Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kuluöztürk, "Üniversitemiz adına geçen yıl TUBİTAK destekli İHA yarışmasına, dönen kanat kategorisinde katılım sağlamıştık. Malzemelerimizi yurt içi ve dışından temin ederek, hiç tecrübe sahibi olmadığımız bir konuda geçen yıl yarışmada bulunduk. Bu yıl da 2 İHA takımı olarak başvurumuzu gerçekleştirdik ve başvurumuz kabul edildi. Gökyüzünün Gözü takımımız 186 üniversitenin bulunduğu listede 4’üncü sırada yer aldı. Bu bizim için yarışmaya gitmeden önce ümit verici bir gelişme oldu. Umarız bunun devamını getirir ve iyi bir derece ile yarışmadan ayrılırız. Buna ek olarak Teknofest kapsamındaki yarışmalardan bir diğeri ise İSA yarışması. Bununla ilgili de bölümümüz öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Kubilay Demir hocamızın ve kurduğu takımdaki arkadaşlarımızın başvuruları kabul gördü. Kubilay hocamızın tasarlayıp yaptığı İSA’yı da, hocamızın rahatsızlığı sebebiyle tanıtmak bana kaldı. İSA sistemi de yarışmada başarılı olursa, bundan sonraki yıllarda üniversitemiz adına yeni çalışmaları tetikleyecektir” diye konuştu.
“BEÜ’de İHA’lar için özgün gövde tasarım ve imalatı yapılıyor”
İHA’da tamamıyla özgün bir gövde tasarımına sahip olduklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kuluöztürk, “Bu gövdeyi kullanım aracına göre, yani yarışmada bizden istenecek olan görevlere göre tasarladık. Bu gövdenin tasarım ve imalatı bize ait. Bitlis şartlarında bulabildiğimiz alüminyum kompozit gibi malzemelerden üretildi. Geçen yıl, İHA’mızı yaparken gövde imalatı konusunda birçok olumsuz durumlarla mücadele etmek zorunda kalmıştık ve malzeme sıkıntısı yaşamıştık. Bu yıl, geçen yıldan edindiğimiz tecrübelerden dolayı çok daha hızlı olabiliyoruz. Bu proje için daha işe başlar başlamaz gövdemizi tasarladık ve İHA’yı uçurur hale getirdik. İHA’mızı tasarlarken göz önünde bulundurduğumuz durumlardan biri görüntü. Görüntü işlemlerini kullanarak bir hedef bulma gibi görevleri de yerine getirmemiz gerekiyor. Bu da işin bir özgün tarafı çünkü buradaki kod ve yazılım kısmı yani teknoloji kısmı size ait oluyor. Aynı zamanda, İHA’mızın taşıması gereken yük varsa, yükün hacmi ile ağırlığı ve buna uygun değişebilir gözde tasarımı. Geçen yıl İHA’lar için hazırladığımız gövde bileşenleri ve diğer işlemler durumunu, bu yıl daha da geliştirdik ve optimize ederek daha küçültüp, yeniden tasarladık. Seneye, döner kanat kategorisinde belki sabit kanat geliştiririz” dedi.
“Hobi olarak, robot takılabilen İnsansız Kara Aracı geliştiriyor”
Hobi olarak da İnsansız Kara Aracı (İKA) geliştirdiklerini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Fatih Kuluöztürk, “İKA anlamında hobi olarak başladığımız ancak istendiği takdirde sağlık yada savunma sanayisinde kullanılabilecek aracın, bazı işleri yapabilecek robotik özelliklere sahip cihazların eklenmesi mümkün. Üst seviyede olanlar zor, ama belli seviyelerde olanları yapmak zor değil. Bizim bütün çalışma ve eforlarımızın temel amacı, ülkemizin ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücüne katkı sağlamak, umarız sonucuna ve amacına ulaşır. Üniversitemiz bünyesinde kurulmuş olan İHA ve İSA takımlarımızdaki arkadaşlarımız ile birlikte Teknofest teknoloji yarışmasında üniversitemizi, şehrimizi ve bölgemizi en iyi şekilde temsil etmeyi planlıyoruz” şeklinde konuştu.
BEÜ Mühendislik Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencisi Seyithan Gök ise, "Gökyüzünün Gözü takımımız raporda 186 üniversite içinde 4’üncülüğe erişti. Ayrıca, bizim bölümün İSA başvurusu vardı ve o da geçti. Bu yıl İnşallah 3 takımla Teknofest yarışlarına katılacağız" dedi.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.