• 03-08-2019 00:37

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ile röportaj

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtlayarak, kentte yapılan çalışmalar ve hayata geçen projeler hakkında bilgi verdi.

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ile röportaj

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ile röportaj

Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtlayarak, kentte yapılan çalışmalar ve hayata geçen projeler hakkında bilgi verdi.

1- Sokak sağlıklaştırma projesi 3. etap çalışmaları ve dere ıslahı hakkında bizleri bilgilendirirmiyiz?

Sokak sağlıklaştırma projesi 1. ve 2. etap yapıldı. Şuan 3. etabı yapıyoruz. Kasaplar çarsısı dediğimiz büryancılar mevki ve hal caddesi dediğimiz caddelerin hepsini sokak sağlıklaştırma ile beraber düzelteceğiz. Onu da İnşallah bu sezon sonuna kadar yetiştireceğiz.

2- Alt yapı ve üst yapı çalışması?

Şu an alt yapıda hem kanalizasyon, hem de içme suyu çalışmaları devam ediyor. Bu 4 aylık süreçte hamdolsun geçen yıl yapılanın 2 katını yapmış olduk. İnşallah 10. aya kadar da biz bunun yüzde 90’ını bitirip, bir dahaki seneye bu işin tamamını kapatacağız ve Bitlis’in en büyük sıkıntısı olan alt yapı işini sonlandıracağız.

3- Doğal gaz çalışması?

Beşminare ve Hüsrevpaşa mahallelerimizde doğalgaz çalışmaları geçen yıl tamamlanmıştı. Atattürk, Taş ve Yükseliş mahallelerimiz de bitti sayılır. Şuan ise, belirli mahallelerimize girildi. Bizim için önemli olan 8 Ağustos, Hersan, Nur, Şems-i Bitlis ve Saray mahalleleri. Bu bölgeler kalmış ve İnşallah bu yıl çoğunluğu yapıp, kalanı da seneye bitireceğiz.

4- 8 Ağustos Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Yıldönümü etkinlikleri hakkında açıklama yapabilirmiziniz?

8 Ağustos Bitlis’in Düşman İşgalinden Kurtuluş Yıldönümü kutlamaları sade bir şekilde yapılıyordu. Biz bunu etkinlikler olarak projelerimiz arasına aldık. Bitlis buluşması adı altında dışarıdaki Bitlislileri, hemşerilerimizi, dostlarımızı Bitlis’e davet ettik ve 5 Ağustos’ta başlayacak olan etkinliklerimiz İnşallah 8 Ağustos’ta son bulacak. Tabi bunu planlarken, öncelikle Bitlis’te gerçek manasıyla tarihi yapılar var ve bunu gün yüzüne çıkarmamız lazım. Ayrıca, dışarıdan gelen insanların senede bir kez de olsa her yıl bu tarihte Bitlis’te buluşmaları ve birbirlerini görmelerini sağlayacağız. İnşallah bu organizasyonu seneye daha kapsamlı bir şekilde düşünüyoruz. İlçe belediye başkanlarımız ile bu konuyu istişare edeceğiz. Eğer uygun görürlerse gün sayısını biraz daha fazlalaştırıp her ilçede de programlar yapmayı düşünüyoruz. Büyük Bitlis Buluşmaları adı altındaki bu programımız kapsamında 30 ilden gelen yöresel ürünler stantları olacak. 10 ilden gelen kültür stantları olacak. Belediye stantları da olacak ve yemek yarışmaları yapılacak. Geçen 10 gün içinde 150 çocuğumuzu sünnet ettirmiştik. Onlar için sünnet şöleni yapılacak. Onun akabinde de 3 gece üst üste konser düzenlenecek. Ayın 5’inde yani ilk gece Kardeş Türküler sahne alacak. Ayın 6’sında Mabuş Baba, ayın 7’sinde de Grup İmera konser verecek. Bütün halkımızı, bütün hemşerilerimizi, bütün Bitlislileri bu etkinliklere bekliyoruz. Bunu da İnşallah devamlı hale getirip, 5 Ağustos ile 8 Ağustos tarihleri arasında Bitlis’in artık etkinlik günleri olduğunu insanlar öğrenecek. Her ilin bir festivali var. Bizde bunu geleneksel hale getirirsek, İnşallah bu hem bizden sonra devam eder, hem de il dışındaki Bitlisliler de, Bitlis’e geliş tarihlerini buna göre ayarlarlar.

5- Haberini yazınca ayakta alkışladığım konulardan biri de kaldırım işgali. Başkanım bu çalışmayı nasıl başlattınız ve esnaf ile vatandaşlar kurallara uyuyor mu?

İnsanlarımız kaldırım işgalini alışkanlık haline getirmiş. Biz bu uygulamayı yaparken esnafımızı kırmadan, dökmeden ve üzmeden bir şekilde bir araya geldik. İstişare ederek dedik ki, buna bir çözüm bulmamız lazım. Çünkü insanlar gerçek manasıyla rahatsız. Kaldırımlarımız ve yollarımız çok dar. Yani eski bir şehir olduğu için yol ve kaldırım genişletmek mümkün değil. Bunu yapamıyorsak bizim kendimizi düzeltmemiz lazım diye düşündük ve esnaflarımızla bir araya geldik. Bu memleket bizim dedik, onlar da sağolsunlar bize katıldılar. Belirli bir standart getirdik ve bu standartların dışına çıkmayın dedik. Onlar da çok şükür uyuyorlar. Tabi ki uymayanlar da oluyor. Uymayanlar ile görüşmeler yapıyoruz, o da olmayınca ceza işlemler uygulanıyor. Ama genelde esnaflarımız uyuyorlar ve uymaya çalışıyorlar. Böyle yavaş yavaş kaldırım işgalinin önüne tamamen geçersek çok daha iyi olacak.

6- Yaya geçidi çalışmalarınız?

Yaya geçitleri konusunda özellikle Beşminare ve Hüsrefpaşa mahalleleri aralarında çalışmalarımız oldu. Ayrıca bazı yol ve kaldırımlarda çalışmalar yapıldı. Bu uygulama, İçişleri Bakanlığımızın başlatmış olduğu yay önceliği uygulamasıydı. Biz de bu konuda bize düşen çalışmaları yaptık. İnşallah toplumda da bir karşılık bulur ve insanlarımız buna uyar. Özellikle sürücülerimizin buna uymasını umuyor ve kazaların yaşanmamasını diliyoruz.

7- Başkanım kale restorasyonu ne durumda?

Kale restorasytonu, Kültür Bakanlığımızın bir projesiydi. Projeyi biz il müdürlüğümüzle görüşüp onlara sunduk. Bakanlığımız sağ olsun, bu konuda da bize destek oldu. Projemizle ilgili yatırım planlamasına girdi ve ödenekle ilgili bir problem olmayacağını bize söyledi. Onun akabinde hemen kalemizin ışıklandırma projesi onaylandı. Büyük ihtimalle kış gelmeden, yaz bitmeden bu işi çözeriz diyorum. ilk etapta kalenin ışıklandırmasını yapıyoruz ve bu yıl tamamlayacağız. Onarım işi ile restorasyon işi de büyük ihtimalle önümüzdeki yıl başlayacak.

8- Mesire alanı, çevre düzeni ve havuzun temizliği?

Tabi bizim buradaki en büyük problemimiz ve bizim halkımızdan istediğimiz temizlik. Benim geldiğim günden beri üstüne titrediğim tek şey var, o da temizlik. Bir ilin temiz olması lazım, tek derdimiz budur. Bunu yaparken de halkımızdan destek istiyoruz. Yani insanlarımız bu konuda duyarlı olursa İnşallah biz bu memleketi daha temiz hale getireceğiz. Bununla ilgili özellikle parklarımızda ve mesire alanlarımızda ekiplerimiz çalışıyor. Ama ekiplerimizin çalışması yetmiyor. Biz orayı temizledikten sonra temiz tutulması lazım. Üzülerek söylüyorum, insanlar yediklerini, içtiklerini orada yere atıyor. Tabi o yere atılanlar belirli süre sonra, toplumun çok gittiği yerler çöplük alanı oluyor. Bu bizde üzülüyoruz. Tamam, biz temizleyelim sıkıntı yok. Bizim işimiz ama insanlarımızın bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Kendi ortamımız ve kendi memleketimiz. Çoluk çocuğumuz orda yaşıyor, o mikropların içinde olmaması lazım. Her parklarımızın, her mesire alanlarımızın yanında çöp konteynırları ve çöp bidonlarımız var. Onlardan ricamız, getirip yediklerinin artıklarını çöp bidonlarına atarlarsa bizi memnun ederler ve memleketimiz daha temiz olur. Bizim olmazsa olmazlarımızdan, yani Bitlisli olan herkes bilir, Altınkalbur. Herkesin çocukluğu orada yüzmeyle ve yüzmeyi öğrenmeyle geçmiştir. Buz gibi bir suyu vardır. Tabi orası atık durumdaydı. Orayı temizledik, güzel bir hale getirdik ve bir proje yaptık. Orada şelaleli güzel kademeli havuz projemiz vardı. O çalışma şu an ilerliyor, İnşallah bu yıla yetiştireceğiz. Bir buçuk ay içerisinde tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz.

9- Bitlis’e gelirken yoldaki ışıklandırmalar hemen fark ediliyor Başkanım. Hayata geçen şehir ışıklandırması projesinden bahsedermisiniz?

Bu çalışma da projelerimizin içerisindeydi. Yapılanlar projenin 1. etabıydı. Öncelikle orta refüjlerin ışıklandırmasını yaptık. Batarya kavşağı ile kamber yokuşunun altındaki yol çalışması bittikten sonra, sağ tarafta yeni bir kaldırım çalışması olacak. Orda da 2. etap ışıklandırma projemizi yapacağız. Batarya kavşağından TOKİ’ye kadar olan mevkide, özellikle bahsettiğimiz yerden devlet hastanesi mevkisine kadar sağda ve solda ki kaldırımlar yenilenecek. Yeni asfalt dökülecek, onlar bittikten sonra da 3. etap ışıklandırmamız olacak. İnşallah, Bitlis’e girdiğiniz zaman güzel bir şehir havası olacak, o zaman.

10- Tarihi varlıkların çevre düzenlenmesi ve çevre temizliği çalışmalarınız var mı?

Özellikle şunu söyleyeyim, geçmişten gelen bir sıkıntımız var bizim. Bugün Bitlis’te 400’ün üstünde tarihi tescilli binamız var. Şimdi bunu söylerken belki farklı anlaşılır. Hemen arkamızda duran İhlasiye Medresesi, yanı zamanında bu bölgenin üniversitesi. Benim tahminime göre Mardin’de 200 civarında tescilli yapı var ve bugün Mardin turist akımına uğruyor. Tabi biz geçmişten gelen bir öteleme, yani tarihi eserlerimize sahip çıkamamışız. Bitlis gerçekten kadim şehir, 7 bin yıllık tarihi olan bir şehir ve bu bölgenin tamamının bağlı olduğu bir şehir. Tabi biz bunu sahiplenmeyince, tarihi eserlerimize sahip çıkmayınca, yıkılmaya yüz tutmuş. Bitlis’imizde 25 tane tarihi çeşmemiz vardı, ama bunlar kayıp. Bunlarla ilgili çalışmamızı yaptık, projemizi verdik, eğer biz bu projelerimizi bitirirsek 25 tane çeşmemizi yeniden faaliyete sokacağız. Dere üstü ıslahında biliyorsunuz köprülerimiz var. Bu köprülerin gün yüzüne çıkması lazım. Ayrıca, tarihi camilerimiz, hanlarımız, kervansaraylarımız var. Koskoca Bitlis dediğiniz zaman aklımıza kale geliyor. Bu kalenin şuan restorasyonu var, hem de kazı çalışması var. Bu kazı çalışmasında hanlar çıktı, hamamlar çıktı ve içerisinde yaşanabilir odalar var. Bunu insanların görmesi için uygun hale getirmemiz, dışarıdan gelenlerin görseline sunmamız gerekiyor. Ben Bitlis’in gerçek manasıyla bir açık müze olduğuna inanıyorum. İnşallah biz bunları yapabilirsek ve projelerimizi hayata geçirebilirsek, Allahın izniyle Bitlis tarihi yönden de bir atak yapacaktır diye inanıyorum. Tarihimize sahip çıkmadığımız için buradaki tarihi yapıların hepsi yıkılmaya yüz tutmuş. Bizim tek derdimiz Bitlis’teki bu tarihi eserleri ayağa kaldırmak. Bitlis Belediyesi’nin buna gücü yetmez ama bizim çabamızla Kültür Bakanlığımız ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün desteğiyle İnşallah bir şeyler yapıp bu tarihi eserlerimizi ayağa kaldıracağız.

11- Çok güzel Ramazan Şenlikleri yapıldı. Etkinlik ve çalışmalar hakkında bilgi verirmisiniz?

Ramazan şenlikleri çok şükür güzel geçti. İhlasiye Medresesi’nin önündeki Gök Meydan’da iftar çadırı kuruldu ve şenlikler yapıldı. İlk defa 30 gün boyunca hem iftar, hem şenlik oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Çünkü, 50 bin nüfuslu olan bir ilde iftar düzenlemişiz ve 45 bin kişiye iftar vermişiz. Halkımız da sağ olsun çok duyarlı davrandı, hem eğlence programlarımız, hem iftar çadırlarımız her gün güzel bir şölen havasında geçti. İnşallah biz bu 5 Ağustos ile 8 Ağustos arasındaki şenlikleri de bu hale getireceğiz ve her yıl bunları bu şekilde yapacağız. Ramazan şenliklerinde özellikle 500 kişinin evine her gün iftar yemeği gönderdik. Yani buraya gelemeyen ihtiyaç sahibi ve hasta insanlarımıza gitmemiz gerekiyordu.

12- Söz verdiğiniz 50 projenizden 19’u 4 ay içinde hayata geçti Başkanım. Bunlardan aklımıza gelenleri sorduk, geriye kalanları bize anlatırmısınız?

Biz 50 projeden 19’unu hayata geçirdik. Seçim arifesinde 50 projeyi söylüyordum ve kitapçıkları da dağıtıyorduk. Bu kitapçıkları saklayın, bende bir tanesini saklamışım ve her proje hayata geçtiği zaman işaret atıyorum. Bir vatandaşımızın söylediği bir şey vardı. 25 yıldır her gelen belediye başkanı köprü yapacağım demişti ama hiç biri yapmadı, siz yapacakmısınız, demişti bana. Ben de İnşallah bunu yapacağız demiştim. Geçen gün yapımı tamamlandı ve köprünün üzerinden geçtik. O vatandaş dedi ki başkanım demek ki 2 - 3 ay içinde yapılacak bir şeymiş. Hamdolsun söz verdiğimiz 3 köprüyü de yaptık. Yine yapacaklarımız var, onları da yapacağız inşallah. Bitlis’imizde özellikle kadınlar çok dışarı çıkamıyor. Kadınlarımıza yönelik bir spor salonu oluşturalım dedik ve belediyemizin sosyal tesisi olan eski tekel tütün fabrikası binasını yeniden hayata geçirdik ve orda şuan kadınlarımız spor yapıyor. Onun dışında, kadınlar matinesini geleneksel hale getiriyoruz. Bir tanesini yaptık, İnşallah bayramdan sonra bir kadınlar matinesi daha yapacağız. Onun dışında, kadınlarımızla ilgili kurslarımızı açtık ve ilk defa Bitlis Belediyesi ilk bir ayında 16 tane kurs açtı. Çok şükür hepsinin kursiyeri de var. Şuan hem 8 Ağustos Mahallesi sosyal tesisimizde, hem evlendirme dairemizin kurslarında, hem de TOKİ 4. etaptaki Kültür Merkezi’nde kurslar devam ediyor. Projelerimiz arasında gençlik meclisimiz, kadın meclisimiz, çocuk meclisimiz vardı ve bunları hayata geçirdik. Bunun akabinde, Bitlis kanalının müjdesini de sizinle birlikte verebiliriz. İnşallah bir buçuk veya iki aya kadar Bitlis TV ekranlarda izlenecek. Bitlis’in tanıtımına çok faydası olduğuna inandığım bir şey. Yerini ayarladık, malzemeler ve kanal frekansı ile ilgili yazışmalar bitti. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum. Bitlis’te duvar çalışmalarımız, parke çalışmalarımız, asfalt çalışmalarımız, yol açma çalışmalarımız devam ediyor. 4 aylık bir süreçte 5 - 6 noktada yeni yol açtık. Bazı insanların bu güne kadar yolu yoktu, onlar için yol açtık. Bu güne kadar 10 bin metreküp civarında duvar çalışmamız oldu. Parke çalışmamız oldu, asfalt çalışmamız oldu. Hemşerilerimizden özel hoşgörü istiyoruz. Birincisi, alt yapıda çok sıkıntı çekiyorlar, biliyoruz. Alt yapı çalışması sebebiyle su kesintileri oluyor, toz oluşuyor, bundan dolayı şikayet geliyor, bu nedenle onların hoşgörüsüne sığınıyoruz. Altyapısı olmayan bir ilde yapılan hiçbir hizmet gün yüzünü görmez diye düşünüyoruz. Bu konuda hemşerilerimizden özellikle ricamız hoşgörü, anlayış ve  bir de temiz çevre. Allah razı olsun hepsinden, sıkıntı da çekiyorlar, bizi de hoş görüyorlar, ama biraz daha sabır istiyoruz, çünkü bu iş az kalmış ve bitirmemiz lazım. Yani hemşerimizden destek bekliyoruz, bizi sahiplenmelerini istiyoruz, onlar sahiplendikçe biz İnşallah o güçle daha çok çalışacağız.

13- Başkanın bir günü nasıl geçiyor ve bu yoğun tempoda kendinize zaman ayırabiliyormusunuz?

Gündüz hemşerilerimizle sohbet ediyoruz ve onların sorunlarıyla ilgilendiğimiz için mesai saatlerinde kendi işimize pek zaman ayıramıyoruz. Bu nedenle genelde gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Gün içinde yapılan işleri, yarınki işler ve programlar, bugün kimler geldi ve hangi işleri çözdük, hangi işler kaldı, bunların planlamasını yapıyoruz. Sonraki gün işimize yine bu şekilde devam ediyoruz. Tabi kilo verdiğimi söylediniz. Doğrudur, memleketimiz için canımız feda. Biz bu yola hizmet için çıktık. Bu yola çıkarken de şunu söylemiştik, 52 bin nüfusumuzun tamamına hizmet etmek için çalışacağız ve kesinlikle hiçbir şekilde ayrım yapmadan elimizden ne geliyorsa imkanlarımız dahilinde hizmetleri halkımızın ayağına götürmeye çalışıyoruz.

14- Başkanım son olarak eklemek istedikleriniz varmı?

Güzel bir ekiple çalışıyoruz. Ekibimiz sağ olsun sahada, biz de ekibimizle beraber 7/24 çalışıyoruz. Tabi eski bir şehir olduğu için sıkıntılarımız biraz fazla. Bunu görüyor ve üstesinden gelmeye çalışıyoruz. İnşallah bunu zamanla çözeceğiz, çünkü bu memleket hizmete aç ve bu nedenle hizmet konusunda yoğun talep var. Tabi bu taleplerin hepsine yetişmeyiz ama imkanlar dahilinde gelen taleplerin hepsini değerlendiriyor ve hepsine ulaşmaya çalışıyoruz. Belediyenin zor bir süreç olduğuna inanan biriyim ama biz burada zor süreci çalışarak eğlenceli hale getirmeye çalışıyoruz. Bizim tek derdimiz var, bu memleket hak ettiği yerde değil. Bizim bu memleketi hak ettiği yere getirmemiz lazım. Bunu, Nesrullah Tanğlay’ın tek başına yapması mümkün değil. Biz bunu yaparken halkımızdan destek bekliyoruz, çünkü onlarsız bizim hizmet yapma şansımız yoktur. Onların gücüyle biz hizmet yapıyoruz. Sağ olsunlar onlarda bu duyarlılığı gösteriyor bize. Bu konuda bütün hemşerilerime teşekkür ediyorum. Özellikle şunu söyleyeyim, temiz bir çevre istiyoruz. Bu memleketi temiz tutacağız ve bu memleketi temiz tutarak hizmet yapacağız. Yeni hizmetler yavaş yavaş geliyor. İnşallah o bahsettiğimiz 31 projeyi de 5 yıl içinde hayata geçireceğiz ve insanlarımızın hizmetine sunacağız.

Haber Videosu




HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim