Severity: Warning
Message: unlink(/home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/cache/home/c91bdd0f0baec5b48ff112e43eb86509): No such file or directory
Filename: drivers/Cache_file.php
Line Number: 279
Backtrace:
File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/core/MY_Controller.php
Line: 200
Function: get
File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/application/controllers/News.php
Line: 25
Function: header_footer
File: /home/bitlis13haber/domains/bitlisbulten.com/public_html/index.php
Line: 292
Function: require_once
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay ile röportaj
Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Koronavirüs (COVİD-19) salgınından korunmak amacıyla Bitlis Belediyesi tarafından il merkezinde yürütülen çalışmalar ile ilgili Bitlis Bülten’den Kübra Açar’ın sorularını yanıtladı.
1- Ülkemizde Koronavirüs alarmı verildiği an itibarıyla, Bitlis Belediyesi tarafından haklın yoğun olarak bulunduğu ve kullandığı yerlerde dezenfekte çalışması başlattı. Dezenfekte çalışmalarının bazen gece gündüz aralıksız yürütüldüğünü gördük. Başkanım, belediye tarafından il merkezinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgileri sizden alabilirmiyiz?
Bilindiği gibi Çin’de görülen ve dünya geneline yayılan bir Koronavirüs salgını var. Ülkemizde ilk vaka görüldüğü gün biz burada önlemlerimizi almaya başladık. Önlem alırken insanların toplu olarak kullandığı yerleri hemen dezenfekte ettik. Özellikler okullar, camiler, halk otobüslerimiz, taksiler, bankalar, PTT ve diğer resmi kurumların tamamında biz dezenfekte çalışmaları yaptık. Aynı zamanda sokak temizliğine de daha çok odaklandık ve sokakları sabunlu suyla yıkamaya başladık. Ayrıca, Van Gölü suyu ile de sokakları dezenfekte etmeye çalıştık. Sodalı su ve tuzlu suyun mikropları öldürdüğü biliniyor. Biz de bu konuyu uzmanlar ile görüştük ve uygunluğu konusunda onay aldıktan sonra sokakları Van Gölü suyu ile yıkamaya başladık. Van Gölü suyunun böyle bir özelliği var ama uzmanların onayıyla doğru zamanda ve doğru yerde kullanmak lazım. Sokak temizliğine çok önem verdik ve sokak temizliği çalışmalarımız her gün 24 saat aralıksız devam ediyor. Bu virüs bulaşıcı ve temasla insandan insana geçiyor. İnsanlar elleriyle zeminlere dokunduklarında virüs ellere geçiyor ve elleriyle yüzlerine dokunduklarında ise virüs bulaşmış oluyor. Dinimiz ‘Temizlik İmandandır’ diyor. Yani insanlar temizliğe dikkat ederse ve ellerini sık sık yıkarsa bu virüsün üstesinden geleceğiz, İnşallah.
2- Başkanım, Bitlis ilimiz genelinde vaka sayısı nedir?
Bitlis il genelinde vakalar var ama bu konuda bilgi ve yetki sahibi olmadığımız için, böyle bir bilgi paylaşmamız doğru olmaz. Geçen gün Sağlık Bakanımız vaka sayıları konusunda açıklama yapmış ve ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de var olduğunu söylemişti. Buradaki vakalar batı illerinden ve büyük şehirlerden gelenlerin bazılarından kaynaklandığı belirtildi. Ama, aldığımız önlemlerle vaka sayısının artmasını önlemeye çalışıyoruz. Öncelikle şunu belirtmek istiyorum, sağlık çalışanlarımız sağ olsunlar gecelerini gündüzlerine katarak insanlara yardımcı olmaya çalışıyorlar. Hepsine buradan teşekkür etmek istiyorum.
3- Bitlis Belediyesi, Koronavirüs tedbirleri kapsamında sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş üstü ile kronik hastalığı bulunanların evine her gün 2 öğün sıcak yemek servisi yapıyor. Bu çalışmalarınız ile ilgili bilgi alabilirmiyiz?
Tabi bilindiği gibi bölgemizde yaşlıların ihtiyaçları aile bireyleri tarafından karşılanıyor. Ama bu süreçte sosyal mesafenin korunması ile alakalı gidiş gelişler ortadan kalkınca, sıkıntı yaşayabilecek olan 80 aileyi belirledik ve bu ailelerimize, büyüklerimize günde iki öğün olmak koşuluyla sıcak yemek götürmeye başladık. Bu konuda özellikle şunu belirtmek istiyorum, Valimizin başkanlığında kurulmuş olan Vefa Destek Gurubu’muz var. Sıcak yemek dağıtımı çalışmasını da bu kapsamda yürüttük. Bu şekilde Vefa Destek Gurubu kapsamında ilaç, gıda, alışveriş ve benzeri ihtiyaçlar konusunda çalışmalar da yürütülüyor. Onlar bizim büyüklerimizdir ve Avrupa’dakiler gibi değil de, bizler burada her biri için iyi bir yaşam sunmaya her zaman gayret ediyoruz.
4- Bitlis Belediyesi ihtiyaç sahibi ailelere yardım kolileri veriliyor. Bu konuda nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz?
Bilindiği gibi bölgemizin sorunlarından biri işsizlik. Bu konu haricinde günü birlik çalışanlar var. Kahvehane, lokanta, berber, çay ocağı ve benzeri yerlerde günübirlik çalışılan iş yerlerinin kapatılmasıyla birlikte bu insanlar şuan çalışamıyor. Günübirlik çalıştıkları için haliyle sabit gelirleri olmadığı gibi, birikimleri de yok. Biz de belediye bünyesinde bir ekip oluşturarak bu durumdaki insanlara ulaşmaya çalıştık. En azından evde tutmaya çalıştığımız bu vatandaşlara hiç değilse gıda desteğinde bulunalım dedik. Bu konuda bütçemizin imkanları doğrultusunda elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. İmkanımızı aşan zamanlarda ise değerli dostlarımızdan, hayırseverlerden destek almaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar 500 evden fazla gıda yardımında bulunmuş olduk. Çok şükür Bitlis’te hiç kimseyi ayırmadan, kimin sıkıntısı varsa ve bize kim ulaşıp sıkıntısını iletiyorsa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi bu konuda ekiplerimiz araştırmalarını da yapıyor.
5- Belediyeye ait iş yerlerinin kiralarını ertelemişsiniz Başkanım, bu konuda nasıl bir planlama yaptınız?
Bitlis Belediyesi'nin gayrimenkulleri var. Bunların bir kısmı, çarşı merkezindeki dükkanlardır. Tabi bu kiraları kanunen almamak gibi bir şansımız yoktu. Esnaflarımıza da bir şekilde destek olalım diyerek 3 ay kiramızı öteledik ve bundan doğacak olan meblayı da bu yılın kiralarının tamamına böldük. Yani, bu 3 aylık kirayı 12 aya yayarak biraz daha rahatlamalarını sağladık. Ötelediğimiz 3 aylık kirayı bir veya 2 taksitte değil de bir yıl içinde, cuzi miktarlarla ödeyecekler. Bununla beraberde her ay okunması gereken su endeksilerini okumayı durdurduk. Bu dönemde su faturası çıkartılmıyor, insanlara fatura yazmadık. Bu sorunlar bitene kadar su faturası çıkartmayacağız ve sonraki süreçte de kolaylıklar sağlayacağız.
6- Başkanım, bu konuştuğumuz konular haricinde eklemek istedikleriniz veya halka seslenerek söylemek istedikleriniz var mı?
Salgınlarda insanlar zor duruma düşer ve tabiki bizler de bunun bilincindeyiz. Bitlis’te dar bir pazar var. İşin doğrusu sıkıntılarımız büyük, işsizlik hat safa da. Bu sıkıntılar zaten vardı ve biz de elimizden geldiğince bunu çözmeye çalışıyoruz. Projelerimiz içinde olan tekstil kent projemiz Allah nasip ederse bu ay içinde ihaleye çıkıyor. 10 bin 500 metrekare tekstil alanı olacak. Olunla beraber inşallah 2000 veya 2500 kişi ilk etapta çalışmaya başlayacak. Verdiğimiz sözleri tek yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu nedenle şunu söylemek istiyorum, Bitlis halkına öncelikle teşekkür ederek, bu konuda bizi yalnız bırakmıyorlar ve desteklerini esirgemiyorlar. Bizim ise tek derdimiz var, o da Bitlis’e hizmet vermektir. Elimizden geldikçe hizmetkar olmaya çalışıyoruz. Bitlis’te hizmetler devam edecek. Şuan biraz sabırlı olmamız lazım, evde kal projesine uymamız lazım. Evde kalırken de şunu söylemek istiyorum, Bitlis’te üzerinde durduğumuz konu temizlik konusudur. İnsanların çöplerini poşetleyerek konteynırlara atmalarını istiyoruz. Yani, çöplerini konteynırlerin içine atmasınlar, konteynırların yanlarına değil. Çöplerin konteynırların içine atılması bizim için çok önemli, çünkü bizim çocuklarımız o bölgelerde yaşıyor, insanlar orda yaşıyor ve oralarda oluşan mikroplarla hasta oluyor. Bizim halkımızdan tek isteğimiz, çöplerini poşetleyerek çöp konteynırlarına atmalarıdır. Ayrıca, şunu da söylemek istiyorum, ben Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum. Türkiye Cumhuriyeti devletinin büyük bir devlet olduğu olduğunu yine bu salgında gösterdi. Avrupa'ya baktığınızda övülen, parlak olan, büyültülen ülkeler şuan virüs ile mücadele edemiyor ama Türkiye'de Allah'a hamdı olsun çok iyi bir sağlık sistemimiz var. Avrupa'dan çok büyük ülkeyiz. Yeter ki birlik olalım, birbirimizi sevelim. Türkiye bu salgında da insanların dayanışmasını gösterdi. 'Biz Bize Yeteriz Türkiyem' kampanyasına insanlar nasıl bir akın etti. Yardım kampanyasında anlatılmak istenen neydi? Türkiye’de insanlar zora düştü mü birbirlerine yardım ederler. Ülkemize her zaman sahip çıkmamız lazım, birlik olmamız lazım, kardeşçe yaşamamız lazım. Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Sağlık bakanımıza ve diğer bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Valiliğimiz, kurumlarımız, sahada olan emniyet güçleri, jandarma, sağlık personelleri, belediye çalışmalarımıza ve adını sayamadığım herkese, bu mücadelede olan emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Halkımızdan ricamız, evde kalın. İnşallah bu salgın bitecek ve hep beraber yine Bitlis’in caddelerin de, sokakların da, gezeceğiz. Herkese sağlıklı günler diliyorum.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.