Projeleriyle Bitlis’e ışık oluyor
Hayata geçirdiği sosyal projelerle Bitlis’teki kadınlara, çocuklara, yetişkinlere, hastalara, sivil toplum kuruluşlarına ve esnafa ışık olan Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESEM) Müdürü Öğr. Gör. Esra Dursun, 4 projeyi hayata geçirdi ve 3 projenin de hazırlık çalışmalarını tamamladı.
Yaklaşık 4 yıl önce Bitlis’e gelen ve bu süre zarfında 3 projeyi tamamlayan, 1 projesi devam eden ve 2 projesini de kısa sürede hayatla buluşturacak olan BESEM Müdürü Öğr. Gör. Esra Dursun, kadınlar ve genç kızlar için Nar-ı Berfin Projesi, akademik ve idari personellere yönelik Hızlı Okuma Projesi, lösemili çocuklar için Bir Sevgi Bir İlmek Projesi’ni hayata geçirdiklerini, kitap bağışı kampanyası olarak da Işığım Olurmusun Projesi’ni yürüttüklerini ve çocuklar, kadınlar ile Bitlis esnafı için 3 farklı projenin çalışmasını yaptığını, bu iki projeyi de kısa sürede hayatla buluşturmayı planladıklarını söyledi.
Topluma faydalı olabilmek adında ihtiyaç duyulan alanlarda proje çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Öğr. Gör. Esra Dursun, hayat kattığı projeler ile ilgili şu açıklamalarda bulundu;
“Yaklaşık 4 yıl önce Bitlis’e geldim. Bitlis’e geldikten bir yıl sonra proje döngüsü eğitmeni Musa Karademir’den aldığımız proje eğitiminin ardından proje hayatına atılmış oldum. İlk projem ‘Nar-ı Berfin Projesi’ oldu. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) desteği olan bu proje kapsamında açtığımız filografi kursuna 15 kız öğrenci katıldı. Bu kursiyerler filografi sanatını öğrendiler ve aile bütçesine katkı sunmak adına bu sanat üzerine çalışma yürütmeye başladılar. Kurs sonunda ise hazırlanmış olan eserlerin tanıtımını yapmak amacıyla bir de sergi açtık. İkinci projemiz ‘Hızlı Okuma Projesi’ oldu ve DAKA desteğiyle yaptığımız bu projemiz kapsamında açılan kursa 18 akademik ve idari personel katıldı. Kurs 20 saat olmak şartıyla 3 günde tamamlandı. Kurs sonrası yüzde 62 verimlilik artışı sağladığımız için projelerimize ve kendimize olan güvenimiz arttı. Üçüncü projemiz ‘Bir Sevgi Bir İlmek Projesi’ oldu. Bu proje kapsamında açmış olduğumuz örgü bebek kursuna akademisyenler, akademisyen eşleri, idari personeller ve öğrenciler katıldı. Aynı zamanda Bitlisli kadınlar, halk eğitim merkezi ve aile destek merkezi kursiyerleri de projemize destek verdi. Proje kapsamında örülen oyuncak bebekler Diyarbakır’daki hastanede tedavileri süren lösemili hastalara moral olsun diye dağıtıldı. Ayrıca, hayatlarına mutluluk katabilmek adına kanserli çocuklara ulaştırıldı. Örgü bebekleri onlara ulaştırmak gerçekten çok büyük bir keyifti. Onların bir nevi yaralarına merhem olmak, hastanede oyun ve yol arkadaşlığı yapabilmek için onlara bu projeyi sunduk. Bu projemize Türkiye çapından da çok büyük destekler aldık. Farklı illerdeki ticaret odaları ve kadın girişimci dernekleri bizimle irtibata geçti. Ankara’dan arayanlar oldu, onkoloji hastaları ve küçük hastalar için örmek istediler. Bu proje için çeşitli yerlerden bizi arayarak bu projeyi başlatmak istediklerini belirten kurumlar var. İnşallah projenin ikinci ayağını da onlarla birlikte başlatmayı düşünüyoruz. Bunlar, tamamlanan projelerimizdir.”
Halk arasında projelerin sultanı olarak anılan Öğr. Gör. Esra Dursun, devam eden proje hakkında “Dördüncü projemiz ise, ‘Işığım Olur musun Projesi’dir ve bu projemiz şuan devam ediyor. Bu proje kapsamında üniversitemiz bünyesinde kitap bağışı kampanyası başlattık. Kampanyaya yoğun ilgi var ama ben yine de kapı kapı dolaşıp kitap topluyorum. Bundan hiç rahatsız olmadım, yorulmadım ve bunu keyifle yapıyorum. Bu projemize de destek olmak isteyen çeşitli kurumlar ve sivil toplum kuruluşları var. Kitap bağışı desteği konusunda bizimle irtibata geçtiler. Bunlardan biri Tatvan’daki özel hastane, biri Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası, biri Turizm Tanıtma Platformu, milli eğitim camiası ve bazı esnaflar. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. İnşallah onlarla birlikte bu projeyi çok güzel bir şekilde tamamlamayı düşünüyoruz. Kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının desteği olunca yolumuza güçlü bir şekilde devam edebiliyoruz” dedi.
Bitlis esnafı, kadınlar ve çocuklar için de 3 farklı projeyi hayata geçirmeyi planladıklarını belirten Öğr. Gör. Esra Dursun, “Esnaf ve sanatkarlarımız ile ticaret erbaplarımıza yönelik bir projemiz var ve üniversitemiz önderliğinde hayata geçirmek üzereyiz. Bu konuyla ilgili öğrencilerimle birlikte saha inip ciddi araştırmalar yaptık. Bitlis çarşısındaki anketimize katılan balcılardan sadece 4 balcının interneti kullanabildiğini gördük. Konuyla alakalı bu eksikliği hemen giderebilmek için proje tabanını oluşturduk. Eylül ayında yine öğrencilerimizle birlikte sahada olarak bu açığı gidermeye çalışacağız. Bitlis’in kalkınmasına yönelik üniversite destekli eğitici projemiz var. Bunun için kurum ve kuruluşlardan destek aldık, Eylül ayında da başlatmayı düşünüyoruz. Ayrıca, çocuklara yönelik sürpriz bir projemiz var, İnşallah onu da gerçekleştireceğiz. Çalışmalarımız bunlarla sınırlı olmayacak, Allah yolumuzu açık ettiği sürece gidebildiğimiz yere kadar gitmeyi planlıyoruz. Projelerimiz ile çalışmalarımıza olan ilgi ve desteklerinden dolayı BEÜ Rektörümüz Prof. Dr. Erdal Necip Yardım’a, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Demirtaş’a, mesai arkadaşlarımıza ve kurumlar ile sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.