Atık malzemeleri sanat eserlerine dönüştürüyor
Bitlisli ev hanımı, atık malzemeleri geri dönüşüme kazandırarak sanat eserlerine dönüştürüyor.
Bitlis’in Tatvan ilçesindeki ev hanımı İclal Macit, sanatsal çalışmalar yaparak eser ortaya çıkarabileceğini düşündüğü atık malzemeleri evinde biriktiriyor ve sanatsal eserler için gerekli olan diğer malzemeleri de dışarıdan temin ediyor. Çocukluğundan beri sanata ilgi duyan İclal Macit, 3 yıldır geri dönüşüm üzerine çalışma yürüterek, ev araç gereçleri, süs eşyaları, hediyelik eşyalar, oyuncak, tablo ve benzeri eserler yapıyor.
Atıl durumdaki malzemeleri alıp birkaç dokunuşla tekrar geri dönüşüme kazandıran İclal Macit, 3 yıl içinde 500 civarında eser yaptığını söyledi.
Evli ve 2 çocuk annesi, bir de torun sahibi olduğunu ifade eden İclal Macit, "Kız meslek lisesi mezunuyum ve branşım da el sanatları. Küçük yaştan beri sanata ilgi var ve çocukluğumdan beri sanatla uğraşıyorum. Boş vaktim oldukça sanatsal çalışmalar yapıyorum. Son 3 yıldır geri dönüşüm üzerine yoğunlaştım ve şimdiye kadar 500’den fazla eser yaptım" dedi.
Sanatsal çalışmalarda özellikle eşinden çok büyük destekler aldığını kaydeden İclal Macit, "Sanatı çok seviyorum ve bunları severek yapıyorum, yapmaya da devam edeceğim. İnsanlara tavsiyem, elinizde bulunan şeyleri atmayın ve değerlendirin, gerçekten çok güzel işlere yarıyor. Sanat, aynı zamanda insanı bedenen ve ruhen de rahatlatıyor. Üç şeyin geri dönüşümü olmuyor. Giden insanın, kaybolan sevginin ve güvenin. Diğer her şeyin geri dönüşümü oluyor" diye konuştu.
Yaptığı sanatsal çalışmalar hakkında bilgi veren İclal Macit, "Gazoz kapaklarıyla nazar boncukları yaptım. Sebze kasasından bir sevgililer günü konsepti yaptım. Botu çimento ile kaplayarak çiçeklik yaptım. Örgü ipi ve kağıttan, tandır başında ekmek pişiren bir kadın görünümü oluşturdum. Ağaç kabuğu ve kara lahanayı kurutarak süs eşyası yaptım. Çocuk şapkasını sıvı çimentoya batırıp dondurdum ve kütük ile birleştirip vitrin süsü yaptım. Tahta, yapay çim, karton ve kolonya şişesinden müstakil bir ev ve bahçe maketi yaptım. Kurumuş çiçek ve geri dönüşüm malzemelerinden süs eşyaları yaptım. Temizlik malzemesi kutularından çiçeklik ve farklı süs eşyaları yaptım. Araba tekerleğinden sehpa, kurutulmuş çiçeklerden tablo, şişelerden süs eşyası ve bazı araç gereçleri geri dönüşüme kazandırarak ev araç gereçleri yaptım. Deniz kabukları, düğmeler, fermuarlar, zincirler, renkli boncuklar ve hemen hemen her evde bulunabilecek renkli atık materyalleri birleştirerek süs veya hediyelik eşyalar yaptım" dedi.
İnsanların eskidiğini düşündüğü malzemeleri çok rahat bir şekilde çöpe attığını, fakat kendilerinin ise ‘sıfır atık’ yolunda ilerlediklerini kaydeden İclal Macit, konuşmasına şunları ekledi;
"Atık maddeler ve evde bulunmasına rağmen işe yaramayan malzemeleri geri dönüşüm olarak tekrar kullanılabilecek hale getirmek adına güzel çalışmalar yaptım. Bunlarla hobi olarak uğraştım. Geri dönüşümde kullandığımız malzemeler araba lastiği, plastik, cam şişe, ağaç, taş, karton, tahta, kağıt, iplik ve benzeri araç gereçlerdir. Cumhurbaşkanımızın değerli eşi sayın Emine Erdoğan hanımefendinin söylediği gibi ‘sıfır atık’ ve biz bu yolda ilerlemek istiyoruz. Bu gibi çalışmaların İnşallah devamı olacaktır, yapacaklardır. Ülkemiz güzeldir, kirletmeyelim. Atıkların çevreye çok büyük zararları var, bunları atmayıp değerlendirmek ve geri dönüşüme kazandırmak en güzelidir."
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.