Bitlis’te “Hızlı Okuma” semineri verildi
Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Hizan Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Esra Dursun tarafından hazırlanan ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından desteklenen “Hızlı Okuma Projesi” kapsamında, BEÜ kampüsündeki Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Hızlı Okuma” semineri verildi.
Üniversitedeki 30 akademik ve idari personeli kapsayan proje kapsamında düzenlenen seminer öncesi kısa bir konuşma yapan proje koordinatörü Esra Dursun, bu projeyle görsel algılama kapasitesini yükseltmeyi, kelime hazinesini geliştirmeyi, eski okuma alışkanlıklardan kurtulmayı, konsantrasyonu arttırmayı, okuma sırasında iç sesi susturarak gözle okumayı sağlamayı, göz atma tekniğini geliştirmeyi, kitap ve bilimsel yayın okuma sayısını arttırmayı, beyin lobunun iki taraflı gelişimini sağlayarak kapasite artışına neden olmayı, sütun tarama tekniğinin öğretilmesi ve bu sayede anlayarak hızlı okumanın geliştirilmesini amaçladıklarını söyledi.
Anlayarak hızlı okumanın önemine değinen Dursun, “Kitap okuyan bir insan, sürekli bir şeyler öğrenme ve kendini geliştirmenin peşindedir. Hızlı bir şekilde gerekli bilgilere ulaşmak ve kendini geliştirmek ister. Okunması gereken yazıların çokluğu, zamanın azlığı insanları daha hızlı okuyabilmek için bilimsel araştırmalar yapmaya itmiştir. Özellikle akademisyenlerin anlayarak hızlı okumaya ihtiyacı kurumsal gelişmişliğe katkı açısından diğer meslek gruplarından daha fazla olduğu için üniversite içerisinde bu eğitimin verilecek olması üniversitenin kalitesini bir üst düzeye çıkartacaktır. Üniversitelerin gelişmişlik düzeyi ne kadar artarsa bu gelişmişlik düzeyine bağlı olarak oradan mezun olan öğrencilerin kalifiyeliği o kadar artacaktır. Bu nedenlerden dolayı projemiz son derece önemlidir” dedi.
Konuşmanın ardından Ankara Başkent Üniversitesi’nde öğretim görevlisi Taşkın Tahmaz tarafından hızlı okuma ölçümü yapıldı. Ardından akademik ve idari personellere seminer verildi.
Tahmaz tarafından verilen seminerde, hızlı okuma tarihçesinin örnekleri verdi ve hızlı okuma, gözleri eğitme, hafızayı güçlendirme, anlama kapasitesi, arttırma egzersizleri verilip ölçümler yapıldı. Hız ve anlama ölçümleriyle eğitimi destekledi, okuma hızını engelleyen faktörlerin tespiti ve bunu gidermeye yönelik yapılacak olan çalışmalar ele alındı.
Toplamda 20 saat olarak planlanan ve 3 gün sürecek olan seminerin ilk gününde Tahmaz tarafından BEÜ öğrencileri için de mini bir kişisel gelişim semineri düzenlendi.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.