Tatvan Devlet Hastanesi’nde Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavisi Yapılıyor
Rahva bölgesindeki Bitlis-Tatvan Devlet Hastanesi’nde alanında uzman hekimlerden oluşan Toraks Konseyi, akciğer kanseri tanı ve tedavisi konusunda hizmet veriyor.
Tatvan Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Toraks Konseyi alanında uzman 7 doktordan oluşuyor. Kanser şüphesi olan hastaların değerlendirmeleri, konseydeki göğüs hastalıkları uzmanı Uz.Dr. Şerife Kaya ile Uz.Dr. Hacer Akşit Yaşar, göğüs cerrahi uzmanı Op.Dr. Barış Sarıçoban, tıbbi onkoloji uzmanı Uz.Dr. Yusuf İlhan, radyoloji uzmanı Uz.Dr. Emrah Taş ile Uz.Dr. Hamza Eren Güzel ve patoloji uzmanı Uz.Dr. Özge Yaslı tarafından yapılıyor. Yapılan değerlendirme sonrası tanı konulan hastaların tedavisine başlanıyor. Tedavisine başlanan hastaların tedavi süreci yine aynı hastane ve aynı doktorların gözetiminde devam ediyor.
Toraks Konseyi ve çalışmaları hakkında gazetecilere açıklama yapan Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uz.Dr. Yusuf İlhan, “Burada göğüs hastalıkları, göğüs cerrahisi, patoloji ve radyolojideki kıymetli meslektaşlarımızın katkılarıyla, hastalarımız için düzenli olarak Toraks Konseyi yapmaktayız. Amacımız akciğer kanseri başta olmak üzere, hastalarımız için en uygun tanı ve tedavi süreci hakkında karar verebilmektir. Bu vesile ile içinde bulunduğumuz Kasım ayı tüm dünyada ve ülkemizde akciğer kanseri farkındalık ayı olarak değerlendirilir. Buradaki çalışmamız akciğer kanserini mümkünse önlemek, önleyemiyorsak erken dönemde tanı koyabilmek ve tedavi sürecini başlatmaktır. Akciğer kanseri erkeklerde en sık gözüken yine kadınlarda sık gözüken kanserlerden arasında olup kansere bağlı ölümlerde en büyük sebebi oluşturmaktadır. Bu açıdan tüm topluma mümkünse sigarayı bırakılmasını ve hiç başlanmamasını öneriyoruz. Akciğer kanseri için de erkenden tanı konulmasını istiyoruz. Özellikle 50 yaş üzeri sigara içen erkek hastalarda akciğer kanseri riski yüksektir. Bu hastaların düzenli olarak kanser taramasını yapılması gerektiğini bilmelerini istiyoruz ve mümkün olan en yakın göğüs hastalıkları uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Toplumda ihmal edildiği bilinen bazı semptomlar var. Örneğin, kronik bir öksürük, haftalarca süren bir öksürük, açıklanamayan bir nefes darlığı, anormal kilo kaybı, balgam ile birlikte tükürmede gelen kan gibi durumlarda hastalarımız hiç zaman kaybetmeden akciğer kanseri olabileceğinin farkındalığıyla en kısa zamanda bir uzman arkadaşımıza başvurmalarını şiddetle öneriyoruz. Bizler Tatvan Toraks Konseyi olarak sigaranın bırakılmasını ve erken tanı için bu farkındalığa sahip olmasını, erken tanının önemini net bir şekilde vurgulamak istiyoruz” dedi.
Konseydeki Göğüs Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Barış Sarıçoban ise, “Tatvan’da Toraks Konseyi’ni kurduk ve tanı ile tedavi konusunda hizmet veriyoruz. Buradaki amacımız hastalarımızda mümkün olduğunca erken tanı koyabilmek. Maalesef akciğer kanserinde yüzde 10-15 hasta erken tanı ile cerrahi yolla tedavi olabilmekte, geri kalan hastalarımız ileri evrede kemoterapi almaktadır. Konsey olarak multidisipliner bir yaklaşımla hastalarımızın daha uzun süre sağ kalmasını sağlamak amacındayız. Gelen hastalara burada biyopsi yaparak tanı koyuyoruz, evreliyoruz ve burada takip ile tedavilerini yapıyoruz. Hastalarımızı mümkün mertebe dışarıya sevk etmemiş oluyoruz ve çevre illerden de sevk alıyoruz. Bu da bölgemiz açısından önemli bir kazanımdır” diye konuştu.
Radyoloji Uzmanı Uz.Dr. Emrah Taş da, “Toraks Konseyi olarak akciğer ile ilgili problemi olan hastaları diğer branşlardaki arkadaşlarımızın katkılarıyla hizmet vermekteyiz. Bu hastalarımızın erken tanı ve tedavisi çok önemlidir. Klinik şüpheli hastaların tanılarının konulabilmesi için de öncelik olarak görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Çeşitli görüntüleme yöntemleri olmakta beraber en önemlisi akciğer tomografisidir. Çoğu hastamız…
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.