Tatvan’da 60 derecelik termal su kaynağına ulaşıldı
Özel bir şirket tarafından, Bitlis’in Tatvan ilçesinde başlatılan aramalar neticesinde Van Gölü kıyısında yerin 470 metre derinliğinde sıcaklığı 60 dereceyi bulan jeotermal kökenli doğal ve minareli sıcak termal su kaynağına ulaşıldı.
Özel bir şirket tarafından yaklaşık 9 yıldır Türkiye'nin en büyük gölü olan Van Gölü kıyısında sürdürülen termal su sondaj çalışmaları olumlu sonuçlar vermeye başladı. Şirket tarafından Tatvan ilçesinin Van Gölü kıyısına 200 metre uzaklıkta bulunan Kıyıdüzü mevkiinde 2010 yılında başlatılan çalışmalarda daha öncesinde derinlikleri 180 ve 270 metreyi iki ayrı kuyuda yaklaşık 42 dereceyi bulan sıcak su kaynaklarına rastlanmıştı. Bunun üzerine çalışma alanını genişleten firma yetkilileri yaptıkları sondaj çalışmaları neticesinde bu kez Van Gölü kıyısına 200 metre uzaklıkta bulunan yeni bir kaynak tespit etti. Kaynak tespit çalışmaları sonrasında sondaj çalışması başlatan şirket bu kez bölgede bir ilke imza atarak Van Gölü kıyısında yerin 470 metre derinliğinde sıcaklığı 60 dereceyi bulan jeotermal kökenli doğal ve minareli sıcak termal su kaynağına ulaştı. Dalgıçlar yardımıyla yüzeye çıkarılan su kaynağının yaklaşık 20 metre yüzeye fışkırdığı görüldü. Yüzeye çıkarılan su kaynağı ilk etapta bölgede oluşturulan tesiste sağlık amaçlı kaplıca ve seracılıkta kullanılması planlanıyor. Öte yandan; bölgedeki çalışmalarını devam ettiren şirket yetkilileri; jeofizik ölçümler neticesinde aynı bölgede daha yüksek sıcaklık beklediği 20 sondaj lokasyonu noktası daha belirlemiş durumda. Gerekli desteklerin sağlanması durumunda bu bölgelerde de en kısa sürede sondajlama çalışmalarının başlatılması bekleniyor.
Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren şirket yetkilisi İzzettin Bayram, bölgedeki çalışmalarının yaklaşık 9 yıldır devam ettiğini söyledi.
Yapılan çalışmaları hiçbir destek ve hibe almadan tamamen öz sermayeleriyle gerçekleştirdiklerini ifade eden Bayram, daha öncesi sondajlama çalışmalarına ilaveten yaptıkları çalışmaları neticesinde Van Gölü kıyısında yerin 470 metre derinliğinde sıcaklığı 60 dereceyi bulan jeotermal kökenli doğal ve minareli sıcak termal su kaynağına ulaştıklarını ifade etti.
Yüzeye çıkarılan suyun ilk etapta daha öncesinde oluşturdukları termal kaplıca tesisinde sağlık amaçlı olarak daha sonrasında ise seracılık için kullanacaklarını dile getiren İzzettin Bayram, “Sayın Cumhurbaşkanımız gerçekten bölgemize çok güzel imkanlar sundular. Bende bu anlamda hiç bir destek almadan kendi öz sermayemle bölgem için böyle bir yatırım yaptım. Bu güne kadar devletimizden ne bir teşvik nede bir kredi bir tek kuruş para almış değilim. Burada Allah’ın bizlere vermiş olduğu doğal bir nimet var. Şirket olarak bizlerde bunu değerlendirip Tatvan ve Ahlat ilçelerimiz arasında bulunan Van Gölü kıyısında üçüncü kuyumuzu açtık. Bu bölgede şuanda tespit ettiğimiz 20 ayrı kuyu daha var. Bu kuyularında açılması durumunda bu kuyulardan çıkacak kaynaklarla bölgede turizmcilik, seracılık, otelcilik, kaplıca gibi alanlarda yatırımlar yapılabilir. Ben bu noktada herkesin bundan istifade etmesini istiyorum, yeter ki gelip yatırım yapsınlar. Bu manada sayın Cumhurbaşkanımızdan bir ricam var. Görevlendireceği bir ekip gelip burada detaylı bir çalışma yapsın. Burada 5 – 10 bin kişinin ekmek yiyebileceği bir kapı var. Van Gölü kıyısındaki bu doğal güzellikler için neden yurt içi ve yurt dışından insanlar buraya akın etmesin. Burada her şey olur yeter ki gerekli imkanlar sağlansın. Ben burada 300 yatak kapasiteli bir otel inşaatına da başladım ama imkanlarım kısıtlı olduğu için bekletmek durumunda kaldım” diye konuştu.
Şirketin Jeoloji Mühendisi Ersin Ayaz ise, suyun ana kaynağının Nemrut Krater Gölü’nde ki volkanizmaya bağlı olduğunu söyledi.
Bölgede başlattıkları sondaj çalışmalarının devam ettiğini anlatan Jeoloji Mühendisi Ersin Ayaz, “Başlatmış olduğumuz sondaj çalışmalarımız devam etmektedir. Daha öncesinde yapmış olduğumuz 2 adet sondaj çalışmalarına ilaveten 3 kuyumuzu da açtık. Bu kuyumuzda yerin 470 metre derinliğinde yüzeydeki sıcaklığı 60 dereceyi bulan sıcak suyumuzu temin ettik. Bu su için yaptığımız analizler sonucunda kükürt oranının oldukça iyi de sonuçlar verdiğini gördük. Bu güzergah üzerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde tespit etmiş olduğumuz 20 kadar suyumuz daha var. Bu kuyularla ilgili çalışmalarımız yine devam edecektir. Tespit etmiş olduğumuz suyun ana kaynağı Nemrut Krater Gölü, Nemrut volkanizmasına bağlı olarak gelişen bir sıcaklık var burada” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO) Meclis Başkanı Rıdvan Kökel, Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin ve Bitlis Tatvan İpekyolu Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Ecevit Karaman’dan oluşan bir heyet jeotermal kökenli termal su kaynağının bulunduğu alanı ziyaret ederek incelemelerde bulundu.
Ziyaret kapsamında işletmeci İzzettin Bayram ile bir araya gelen heyet üyeleri çalışmaların son durumu ile ilgili bilgi alarak, doğal suyun bölge turizmine kazandırılması noktasında neler yapılabileceğini üzerine istişarelerde bulundu.
Neler yapılabileceği konusunda bölgede bazı incelemeler yaptıklarını belirten TATSO Meclis Başkanı Rıdvan Kökel, Nemrut Dağı’nın eteğinde, Van Gölü’nün kıyısında, Tatvan ve Ahlat ilçelerinin ise arasında bulunan bu yerine bölgeye önemli katkıları olacağını düşündüğünü söyledi.
Bitlis Tatvan İpekyolu Kültür ve Turizm Derneği Başkan Yardımcısı Ecevit Karaman ise, “Kış ve yaz turizminde çok faal olduğumuz Tatvan’da sağlık turizmi ile ilgili oluşan bu termal proje bizlere müthiş destek sağlayacaktır. Bu konuda bütün yetkililerimizden destek bekliyoruz” dedi.
Turizm ve Tanıtma Platformu (TUTAP) Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin de, “Jeotermali biz şu anda sadece sağlık turizmi ile ilgili kullanmayı düşünüyoruz. Ancak bunun ilerisinde özellikle tarımda sera anlamında da kullanılması için de yine çalışmalar yapılması gerekmektedir. Bizler burada seracılık yapmak isteyen ya da Jeotermal olarak otelcilik yapmak isteyen insanları da buraya bekliyoruz. Çünkü şu anda burada 300 yataklı bir otelin inşaatı devam etmektedir. Ama buradaki çalışmalar tamamen bittikten sonra Allah'ın izniyle özellikle Rusya ve İran'dan artı zaten iç turizm anlamında Güney bölgemizden de iç turizm anlamında buraya akın bekliyoruz. Bizler de TUTAP olarak üzerimize düşen gerekli tanıtımı ve gerekli destekleri sağlamaya çalışacağız. İşletmecilerimizin her hususta yanlarında olacağımızı bilmelerini istiyoruz. Bitlis bu anlamda artık kabuğunu kırdı, Bitlis artık gerçekten turizmde marka şehir olma yolunda ilerlemektedir. Buradaki olaylar diğer müteşebbislerimize de örnek olacağı inancındayım” diye konuştu.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.