• HABERLER
  • TATVAN
  • Tatvan’daki Çiftçiler Mini Sprink Fıskiye Sistemi’nden Faydalanılıyor
  • 18-09-2023 13:05

Tatvan’daki Çiftçiler Mini Sprink Fıskiye Sistemi’nden Faydalanılıyor

Su ve enerji tüketimini en az seviyeye düşürmek amacıyla, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki çiftçiler tarımsal sulamada Mini Sprink Fıskiye Sistemi’ni tercih ediyor.

Tatvan’daki Çiftçiler Mini Sprink Fıskiye Sistemi’nden Faydalanılıyor

Tatvan’daki Çiftçiler Mini Sprink Fıskiye Sistemi’nden Faydalanılıyor

Su ve enerji tüketimini en az seviyeye düşürmek amacıyla, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki çiftçiler tarımsal sulamada Mini Sprink Fıskiye Sistemi’ni tercih ediyor.

Dünya genelindeki su kaynaklarının sınırlı oluşu ve verimli tarımın artan önemi ile sulama yöntemlerine olan ilgi giderek artmaktadır. Mini Sprink Fıskiye Sistemi, bahçelerde ve tarım alanlarında suyun daha verimli kullanılmasını sağlayarak öne çıkmaktadır.

Bu teknoloji, suyun doğru miktarda ve doğru zamanda bitkilere ulaştırılmasını sağlamaktadır. Bu da hem su ve enerji tasarrufuna, hem de daha yüksek verimlilikte ürünlere katkıda bulunur.

Mini Sprink Fıskiye Sistemi, yağmur benzeri bir sulama deneyimi sunar ve fazla bir su tüketimi yapmadan etkili bir sulama deneyimi sunar. Böylece, gereksiz su israfının önüne geçilir ve bitkiler tam olarak ihtiyaç duydukları miktarda suya kavuşur.

Mini Sprink Fıskiye Sistemi ile aynı anda 20 dönüm araziyi suladıklarını söyleyen çiftçilerden Enes Akbay, “Önceki sistemle aynı anda en fazla 3 dönüm arazi sulayabiliyorduk ve sürekli yer değişikliği gerekiyordu. Boruların taşınması, kurulması ve yer değişikliği çok sayıda beden gücü ve su tüketimine neden oluyordu. Ama şimdi tek başıma aynı anda tüm araziyi sulayabiliyorum ve elektrik ile su tüketimim oldukça az” dedi.

Kıyıdüzü Köyü’ndeki tarım arazisini Mini Sprink Fıskiye Sistemi’yle sulayan Akbay, “Ben Kıyıdüzü Köyü’nde ikamet ediyorum. Buradaki tarlalarda çalışıyorum ve kendi tarlamızı da ekip biçiyoruz. Nisan ayında tarlaları ekmeye başlıyoruz. Çapalama işlemi yaptıktan sonra sulama sistemine geçiyoruz. Boruları döşedikten sonra fıskiyeleri kurup sulamaya başlıyoruz. Önceden boruları taşıyarak bölgesel sulama yapıyorduk, ama şimdi sabitlemişiz ve vanaları açarak sulama işlemi yapıyoruz. Buradaki sondaja bağlı ana hatlar var. Onların borulara bağlantısını yapmışız ve gerekli yerlere vanalı fıskiyeleri kurmuşuz. Tarlada hangi bölümün sulanması gerekiyorsa oranın vanasını açarak sulamayı yapıyoruz. Her bir bölgenin sulanması 15 dakika sürüyor. Önceden yağmurlama sistemiydi ve her bir sulama alanımız 2-3 dönümdü, ama bu sistemi kurduktan sonra aynı anda 15-20 dönüm araziyi sulayabiliyoruz. Aynı zamanda sisteme bağlı olan gübre tankı aracılığıyla sulama ile birlikte gübreleme işlemini de yapıyoruz. Bu tarlada şeker pancarı ekmişiz ve dört günde bir sulama yapıyoruz. Önceki sistemde elektrik ve su sarfiyatımız çok daha fazlaydı. Ama şimdiki Mini Sprink Fıskiye Sistemi sulamada enerji ve su tasarrufu sağlanırken, beden gücü ile çalışmalarda da kolaylık sağladı. Çünkü bu sistemde boruları taşıma gereği yok ve tek başıma aynı anda çok daha fazla alanı sulayabiliyorum” dedi.


Kaynak: Bitlis Bülten / Editör: Servet Taşdemir

HABERE AİT RESİMLER

Etiketler: BitlisBülten
HABERE YORUM YAZIN
Habere Ait Yorum Bulunmamaktadır....

Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

Servet Reklam İletişim