Tatvan’daki Okullarda ve Kurumlarda Doğal Afetler ile İlgili Eğitimler Veriliyor
Tatvan Belediyesi öncülüğünde, Bitlis Arama Kurtarma Derneği (AKUT) gönüllüleri tarafından, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki okullarda ve resmi kurumlarda doğal afetler konusunda eğitimler veriliyor.
Tatvan Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne bağlı Bilgi Evi ve Kültür, Sanat, Spor Merkezi binasındaki AKUT birimini ziyaret eden Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani’ye yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bitlis AKUT İl Başkanı Fevzi Epözdemir, deprem ve diğer doğal afetler ile alakalı okullarda ve kurumlarda verilen eğitimlerin devam ettiğini belirtti.
Yaptıkları hazırlık ve çalışmalar ile alakalı bilgi veren Epözdemir, “Bitlis il genelinde şuan 223 gönüllü üyemiz var ve bunlardan 30’u eğitmen statüsünde okullarda deprem ve diğer doğal afetler ile ilgili eğitimler vermeye devam ediyor” dedi.
Deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası yapılması gerekenler hakkında vatandaşların ve öğrencilerin bilgilendirilmesi gerektiğinin altını çizen Epözdemir, şunları söyledi;
“Gönüllü arkadaşlarımızla birlikte Tatvan Belediyesi çalışmaları kapsamında bu hizmetlerimizi ilçemiz genelinde sürdürüyoruz. Aile bireylerinin en az 6 ayda bir evin içerisinde deprem ile alakalı planlama yapması gerekiyor. Deprem anında yapılması gerekenlerin tüm aile bireylerinin bilmesi önemlidir. Evin içerisinde sığınak alanı önceden belirlenmeli, gerekli alet ve edevatlar hazır bulundurulmalıdır. Deprem esnasında soğukkanlı olmak ve paniğe neden olabilecek her şeyden kaçınılmak lazım. Deprem anında cam kenarından uzak durmak, kapı eşiğinde durmamak, balkona çıkmamak ve asansörleri asla kullanmamak lazım. Deprem sonrası enkaz alanlarına, alanında uzman ekipler haricinde hiç kimsenin girmemesi gerekiyor. Enkaza müdahale kesinlikle sadece alanında uzman ekipler tarafından yapılmalıdır. Yıkılmış olan bina hakkında ev sahipleri veya komşular tarafından uzman ekiplere ev planı hakkında hızlıca bilgi verilmesi gerekiyor. Bilirkişiler yapı planına göre enkaz alanında çalışmalar yürütecektir. İlgili birimler tarafından ilçemiz genelinde doğal afetler ile alakalı sığınma alanları belirlenmiştir. Bu konuda bilgi almak isteyenler AFAD, AKUT veya belediyeden sığınma alanlarının yerlerini öğrenebilirler. Ayrıca, ilçemizdeki açık spor alanları, okul bahçeleri ve diğer açık alanlar deprem sonrası toplanma alanları olarak kullanılabilinir. Çalışmalarımız deprem ve diğer bütün doğal afetleri kapsıyor. Bölgemiz kar yağışının yoğun olduğu yerdir ve dolayısıyla çığ vakaları çok yaşanıyor. Ayrıca orman yangınlarının olduğu ve dağlık kesimlerden dolayı kaybolma vakaları yaşanıyor. Aynı zamanda, göllerde ve dere yataklarında boğulma vakaları oluyor. Biz AKUT gönülleri olarak bu tür doğal afetlerde yaşanabilinecek olumsuzluklara müdahale edebilmek için her zaman hazır bulunmaktayız.”
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.