Tatvan’daki Sahipsiz Sokak Hayvanlarının Aşılı Olduğu Belirtildi
Bitlis’in Tatvan ilçesindeki sokaklarda "tehlike arz eden" ve “yasaklı ırklar” olarak belirlenen köpek türlerini bulunmadığı, sahipsiz sokak hayvanlarının “kısır ve aşılı” olduğu belirtildi.
Tatvan’daki tüm sokak hayvanlarının kısırlaştırma ve aşılarının yapıldığı, rehabilite edildikten sonra sokaklarda halkla iç içe yaşamlarını sürdürdüğünü kaydeden Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde görevli Veteriner Teknikeri Ömer Atış, yaptığı açıklamada şunları söyledi;
“Tatvan Belediyesi olarak 5199 Hayvanları Koruma Kanunu’nu en iyi şekilde uygulayan belediyelerden birisiyiz. Tatvan ilçe merkezi sokaklarındaki tüm sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve aşılamaları yapılmış. Bizim kontrolümüzde olan 200 civarında sokak hayvanı var. Bunların günlük beslenmeleri ve her yıl aşılarını yapıyoruz. İlçemiz genelindeki sokak hayvanlarının bugüne kadar hiç kimseye saldırıları olmamış ve hiçbir ısırma vakasına rastlamadık. Sayın Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamada değindiği konu, tehlike arz eden ırklardaki köpeklerdir ve Tatvan’da yok. Buradaki sokak hayvanları rehabilite edilmiş, kısırlaştırmaları yapılmış, aşılamaları zamanında yapılıyor ve bu hayvanlar halkla iç içe yaşamlarını sürdürüyor. Aynı zamanda esnaf ve vatandaşlar da bunların beslenmesine destek veriyor. Tatvan bu konuda huzurlu ve sokaktaki hayvanlar mutlu.”
Yaralı ve hasta hayvan tedavisi, kısırlaştırma ve besleme çalışmaları yürüttüklerini belirten Atış, “Buradaki merkeze getirilen yaralı ve hasta hayvanların tedavilerini yapıyoruz. Yaralı ve hasta hayvan sahipli ise tedavi sonrası sahibine teslim ediyoruz, sahipsiz ise sağlıklı bir şekilde aldığımız yere tekrar geri bırakıyoruz. Hayvansever ve gönüllüler de yaptığımız bu çalışmaları takip ediyor ve destek veriyorlar. Çevre il ve ilçelerden de yaralı veya hasta hayvanlar getirildiğinde tedavilerini üstleniyoruz. Burada son bir yılda bin 721 sokak hayvanının bakım ve tedavisi yapıldı. Kış aylarından dolayı sıklaştırdığımız sokak hayvanları ve yabani hayvanlar için doğaya yem bırakma çalışmalarını sürdürüyor” diye konuştu.
Bazı kötü niyetli insanların güçlü hayvanları saldırgan hale getirerek sokağa saldığını dile getiren Atış, “Ülke geneline baktığımız zaman sahipli veya sahipsiz tehlike arz eden hayvan yoktur. Bazı insanlar hayvanı saldırgan olarak yetiştiriyor ve bunu sonradan sokağa salıyor. Sahipsiz sokak hayvanlarının artış nedeni de köylerde ve çiftliklerde kontrolsüz çoğalan hayvanların getirilip yerleşim alanlarına bırakılmasıdır” dedi.
Tarım ve Orman Bakanlığınca yasaklı türler olarak belirlenen Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully köpek ırklarını yerleşim alanlarında gören vatandaşların durumu ilgili birimlere bildirmesi gerektiğini belirten Atış, şöyle konuştu;
“Vatandaşlar yerleşim alanlarında yasaklı ırk grubundaki hayvanları gördüklerinde ilk olarak kolluk kuvvetlerine bildirmeli, ardından Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’nü aramalı. Biz belediye olarak hayvan sahiplerine ceza uygulayamıyoruz. Bu anlamda belediyeler sadece Yediemin görevi yapar. Bir hayvan insana saldırmışsa ve o hayvan sahipliyse cezayı Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri yazar, insan tarafından hayvana işkence ediyorsa bu kez de Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ceza kesme yetkisine sahiptir.”
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.