Yaralı Ebabil Kuşu Tatvan’da tedavi altına alındı
Bitlis'te yaralı halde bulunan Ebabil Kuşu, Tatvan ilçesindeki Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi altına alındı.
Bitlis il merkezindeki Kurubulak Mahallesi’nde Berna Ulubey isimli vatandaş tarafından yaralı bir Ebabil Kuşu bulundu. Bahçede kanadı kırık halde bulunan Ebabil Kuşu Tatvan’a getirilerek, Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavi işlemlerine başlandı.
Bitlis’te yaralı olarak bulduğu Ebabil Kuşu'nu tedavi ettirmek amacıyla Tatvan’a getirdiğini ifade eden duyarlı vatandaş Berna Ulubey, bahçede yaralı olarak bulduğu Ebabil Kuşu'nu Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne getirerek veteriner hekime teslim ettiğini söyledi.
Hayvansever bir kişi tarafından Tatvan Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yaralı bir Ebabil Kuşu getirildiğini kaydeden Veteriner Hekim Sefer Durmuş, “Yapılan muayenede kuşun kanadının kırık olduğunu belirledik. Gerekli olan ilk müdahaleyi yaptık ve tedavisinin devamı için hızlı bir şekilde Van’a göndereceğiz” dedi.
Yaralı kuş bulunduğunda yapılması gerekenler hakkında bilgi veren Sefer Durmuş, “Yaralı bir kuş bulunduğunda yapılacak ilk işlem, en yakın veteriner hekime ulaştırmak. O imkan yok ise, orman ve su işleri müdürlüğüne haber verilmeli. Yaralı hayvan, sağlık ve tedavi konusunda gerekli donanıma sahip bir yere en kısa sürede mutlaka ulaştırılmalı. Bilgi ve birikime sahip değilseniz kesinlikle müdahale etmeyiniz, çünkü o bir canlı ve iyilik yapayım derken kötülük yapmış olabilirsiniz” diye konuştu.
Ebabil Kuşu;
Kur'an-ı Kerim'de Fil Suresinde geçen Ebabil, Kabe'yi yıkmaya giden Ebrehe ordusunu ayak ve gagalarından attıkları taşlarla bozguna uğratan kuşlar olarak bilinir.
Ebabil Kuşu, gece ve gündüz havada kalır. Uçarken beslenir ve uyurlar. Geceleri gören bir türdür. Yalnızca üreme dönemlerinde yere inip, kayalıklardaki ve yüksek binaların çatılarındaki yuvalarında uyurlar. Sürüler halinde, tiz çığlıklar atarak uçarlar. Kısa olan ayaklarının üstünde dik bir şekilde diğer kuşlar gibi duramazlar.
Türkiye'de ilkbaharda görülmeye başlar, sonbaharda güneye göç ederler.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.