Yurt Dışından Türkiye'ye Getirilen Skolyoz Hastası Bitlis’te Ameliyat Edildi
Irak'ın Duhok kentinden Türkiye'ye getirilen 14 yaşındaki skolyoz hastası, Bitlis’in Tatvan ilçesindeki Can Hastanesi’nde ameliyat edildi.
Irak’ta ailesiyle birlikte ikamet eden Dezheen Noradeen Sardar isimli 14 yaşındaki kız çocuğu, spinal deformiteler içerisinde en sık karşılaşılan ve ilerleyen evrelerde son derece ciddi duruş bozukluklarına neden olan üç boyutlu bir omurga deformitesi olan skolyoz hastalığı nedeniyle Türkiye’ye getirildi.
Anne ve babası tarafından Bitlis’e getirilen hasta, Tatvan ilçesindeki Özel Can Hastanesi’nde yapılan muayene sonrası ameliyata alındı. Önceleri çok sayıda ameliyat geçirmesine rağmen omurganın yapısal bozukluğu düzeltilemeyen hasta, gerçekleştirilen ve 3 saat süren ameliyat sonrası yaklaşık 20 saat dinlendikten sonra yürümeye başladı. Sırt ve beldeki omurga eğriliği yapılan ameliyatla tamamen düzelen hastanın kısa sürede sağlığına kavuşacağı belirtildi.
Ameliyatı alanında uzman doktor arkadaşları ile birlikte gerçekleştirdiklerini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Deniz Akbulut, gazetecilere yaptığı açıklamalarda “Irak'ın kuzeyinde yer alan Duhok kentinden 14 yaşındaki kız hastamız skolyoz hastalığı nedeniyle tarafımıza başvurdu. Geçmiş zamanda İran’ın Urmiye şehrinde ameliyat ettiğim bir hastamın tavsiyesi üzerine bize ulaşmış. Ben ve ekip arkadaşlarım NZM International çatısı altında uluslararası ve ulusal alanda çalışıyoruz. Türkiye’de başta İstanbul, Van ve Bitlis olmak üzere her yerde ameliyat yapıyoruz. Birlikte çalıştığımız hastanelerden biri de mevcut ameliyatımızı yaptığımız Tatvan’daki Can Hastanesi’dir. Skolyoz ameliyatları, kalça protez ameliyatları, deformite düzeltme ameliyatları ve bunun gibi ameliyatları yapan bir ekip olarak çalışıyoruz. Hastamız, Türkiye’de bizim yanımızda ameliyat olmak istediğini söyledi ve ailesiyle birlikte buraya geldi. Hastamızda yaptığımız tetkik, muayene ve röntgen analizlerinde skolyoz dediğimiz beldeki yamukluk hastalığını tespit ettik. Hastamıza ve ailesine skolyoz ameliyatı ile ilgili gerekli bilgileri anlattık. Benim organizasyonumda İstanbul’dan gelen doktor arkadaşlar ile birlikte bu ameliyatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 3 saat süren gayet başarılı bir ameliyat oldu. Dün ameliyat olan hastamızı gece saatlerinde yürüttük. Sırtı şuanda dümdüz olan hastamız bundan sonra fizik tedaviyle yavaş yavaş toparlamaya başlayacak. Şuan genel durumu gayet iyi, hareket kısıtlılığı vermiyoruz. Dün çok ağır bir ameliyat geçirdi ve bol bol yürümesini tavsiye ediyoruz” diye konuştu.
Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Deniz Akbulut, “Slokyoz hastalığı, genelde nedeni tam belli olmayan bir şekilde omurganın hem dönük hem eğrilik içinde barındıran bir hastalıktır. Bu genetikte de olabilir veya omurgadaki başka sinir sistemi ile alakalı hastalıklara bağlı da olabilir. Bizim bu kızımızda en sık görülen idiopatik skolyoz mevcut. Omurgada eğrilik ve dönüklük dışında santral sinir sisteminde ve sinirlerinde bir sıkıntı yoktu” dedi.
Bu ameliyatın bölgede ilk defa gerçekleştirildiğinin altını çizen Op. Dr. Deniz Akbulut, “Bu ameliyatın Bitlis için önemi ilk defa burada yapılıyor olmasıdır. Bu ameliyat hali hazırda Diyarbakır’da, Muş’da, Siirt’te, Şırnak’ta, Mardin’de, Hakkari’de, Iğdır’da, Kars’ta, Erzurum’da yapılmıyor. Bölgemizde en yakın yapılan yer Malatya’dır. Büyük şehirlerin olduğu üniversite hastanelerin bulunduğu yerlerde bu ameliyat yapılmıyor ve burada yapılıyor. Tatvan’da bu tarz ameliyatların yapılabilmesi Bitlis için, Tatvan için, bölgemiz için çok önemlidir. Skolyoz hastalığı ve omurgasında eğriliği olan hastaların İstanbul’a, Ankara’ya veya başka yerlere tedavi için gitmesine gerek yok. Benim Bitlis, Siirt, Batman, Şırnak, Diyarbakır, Ağrı, Iğdır, Hakkari ve Van’dan hastalarım var ve burada çalıştığımızı, yaptığımız ameliyatları biliyorlar. Gönül ister ki hastalık olmasın kimse ameliyat olmasın. Bizi tanıyan hastalarımız güvenle buraya gelip bu tarz ameliyatları yaptırıyorlar. Bu imkan bölgemizdeki insanlar için gayet iyi bir hizmet. İnsanlarımız için en iyi ve en yeni tedavileri getirmeye devam edeceğiz” diye konuştu.
Hastanın annesi Vıyan Abdulhaleg Sardar, Türkçe bilmediği için Kürtçe konuşarak, küçük yaşlardan beri sırt ve baş ağrıları olan çocuğunu Irak'ta ve başka ülkelerde çok sayıda hastaneye götürdüklerini fakat tedavi edilemediğini söyledi.
Hastanın babası Nureddin Sardar, akrabaları ve arkadaşları aracılığıyla Türkiye'deki doktorlara ulaştıklarını belirterek, "Ameliyat başarılı geçti, çocuğumuzun durumu iyi, burada bizimle çok ilgilendiler, hepsine teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.